Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 16-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6818 RON
GBP 5.8284 RON
CHF 5.1289 RON
XDR 6.1567 RON
XAU 356.824 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Oamenii străzii ajutați de primării. Vezi unde sunt adăposturile care pot salva vieți!
Stire publicata in

Zilele acestea, din cauza ninsorilor abundente și a viscolului numărul persoanelor care solicită ajutor din partea autorităților a crescut simțitor.

Autoritățile se așteaptă ca numărul oamenilor fără adăpost să crească în urmatoarele zile, odată cu accentuarea frigului.

Primăriile de sector pun la dispoziția oamenilor străzii adăposturi de noapte în care aceștia pot primi gratuit atât cazare pe timpul nopții, cât și mâncare caldă, dușuri și asistență medicală de specialitate.

În prezent, Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS) din București pune la dispoziție opt adăposturi sociale cu o capacitate totală de 268 locuri de cazare, locuri care pot fi suplimentate cu încă 100 în situații speciale cu ajutorul Policlinicii Sociale din București.

Conform Directoarei DGAS, Cosmina Simiean, în ultimele două zile, cererile pentru cazare temporară au crescut cu aproximativ 50%, 76 de persoane fără adăpost solicitând ajutorul din partea autorităților. Dintre aceștia 10 au decis să ramână până când vremea se va mai incălzi.

Poliția Locală, împreună cu echipele mobile ale Direcției Generale pentru Asistență Socială dar și echipaje SMURD vin în ajutorul persoanelor fără un acoperiș deasupra capului în aceste zile, în care temperaturile sunt așteptate să coboare până la -16 grade. Aceștia încearcă să îi convingă pe cei nevoiași să se lase conduși către adăposturile de noapte sau către spitale pentru a beneficia de tratamentul corespunzator fiecarui caz.

De cele mai multe ori însă, oamenii străzii refuză ajutorul autorităților, preferând să își gasească singuri adăposturi temporare improvizate, așa încât tot ce pot face echipele este să îi ajute cu pături sau saci de dormit și o cană de ceai cald.Iată adăposturile din București

Iată adăposturile din București:

În Sectorul 1 oamenii fară casă se pot adaposti temporar în Centrul de Urgență pentru Persoane Fără Adăpost, situat în Șoseaua Odăi nr. 3-5, care are o capacitate de 60 de persoane, cu posibilitatea de amenajare a încă 40 de locuri.

Sectorul 2 pune la dispoziție un numar de 54 locuri pentru adulți (18 locuri pentru femei și 36 pentru bărbați) in Adăpostul Social de Urgență pentru Persoane Adulte, cu Sediul în șoseaua Pantelimon nr. 500, si încă 18 locuri destinate copiilor străzii in Adăpostul pentru Copii Străzii "Dănilă Prepeleac", cu sediul în str. Mașina cu Pâine nr. 41

În Sectorul 3 este deschis Centrul de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost, situat în bulevardul. 1 Decembrie 1918 nr. 12-14, cu o capacitate de cazare de 80 de locuri, numărul putând fi suplimentat cu încă 60 de locuri in situatii speciale.

Sectorul 4 dispune de cele mai puține locuri de adăpost pentru oamenii strazii cu o capacitate de maxim 10 locuri in Complexul Social Sf. Luca.

În Sectorul 5, persoanele fără locuință pot merge la Adăpostul de zi și noapte pentru copiii străzii, situat în Prelungirea Ferentari 72-74 cu o capacitate de cazare de 20 de persoane și Centrul Maternal Sfânta Maria, situat pe strada Trompetului, nr. 117, cu o capacitate de zece locuri.

În Sectorul 6 poate fi utilizat Adăpostul de Noapte situat în Aleea Țibleș nr. 64, cu o capacitate de 16 locuri.

Prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei, afirmă că sistemul bucureștean de proțectie al oamenilor care nu au o locuință poate fi mult îmbunătățit. În prezent, edilul se declară nemulțumit de atitudinea rece a câtorva dintre adăposturile de noapte care refuză să îi primească pe oamenii străzii aduși de SMURD sau SABIF. Echipele de intervenție sunt obligate astfel, să îi transporte pe aceștia la unități de primiri urgențe din lipsă de soluții, aglomerând unitățile respective.

"Oamenii amârâți vin la adăpost și, din câte am înțeles, numai cei cu adresa din buletin în Sectorul 1 sunt primiți în centrele din zona administrată de primarul Andrei Chiliman. Dar din cauză că cei mai mulți nu au deloc buletin, oamenii sunt plimbați de ambulanțele SMURD pentru a li se găsi un adăpost. Primăria Sectorului 1 ar trebui să acorde mai multă atenție acestor probleme pentru a eficientiza efortul serviciilor sociale" a declarat nemulțumit prefectul Capitalei pentru bucuresti.adevarul.ro.

Publicat la 26-01-2012 19:15, Sursa www.adevarul.ro