Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
O grădiniță eco pentru micii chitileni

Primăria Chitila are în proiect înființarea unei grădinițe cu program prelungit, o construcție specială, verde, creată după conceptul eco, în premieră pentru sistemul de învățământ de stat din România.

Noua grădiniță va fi amplasată pe Șos. Banatului nr. 98A și va avea o capacitate de 120 de locuri, iar copiii care vor învăța aici își vor petrece timpul într-o clădire cu totul specială, realizată în stil eco, cu un sistem modular, materiale naturale și cu un mod de funcționare și amenajare verde, respectând mediul înconjurător și apropiindu-i pe copii de climatul natural. Este vorba despre un proiect inspirat de cele mai noi tendințe din occident în construirea de grădinițe, care își propune să economisească energia, să recupereze energia consumată, să protejeze mediul natural și să încurajeze un stil de viață sănătos, în armonie cu natura.

„Intenția noastră este de a realiza un spațiu dinamic, care să reflecte și să se muleze după energia copiilor, un spațiu adaptat celor mici, vesel, curat, aerisit și fluid. Materialele propuse ca finisaje sunt naturale, organice, iar construcția este gândită ca o casă verde, înscrisă perfect în liniile contemporane ale arhitecturii ecologice, folosindu-se toate mijloacele și instalațiile astfel încât consumul să fie redus spre zero, cu accent pe gradul înalt de izolare termică”, ne-a explicat Daniel Jitaru, reprezentant al Arhis Design, care s-a ocupat de realizarea proiectului. Pentru a reduce consumul de energie, pe acoperiș vor fi amplasate panouri solare și fotovoltaice, precum și o centrală eoliană, iar materialele de bază vor fi cărămida și lemnul.

Grădinița va avea 6 săli de grupă a câte 20 de copii, dispuse modular la parter, cu toate facilitățile și spațiile tehnice corespunzătoare: două săli de mese, bucătărie, vestiare, cabinet medical, administrație, birouri și grupuri sanitare. Construcția modulară are marele avantaj de a putea fi adaptată nevoilor copiilor și numărului lor, sălile de grupă fiind gândite ca module despărțite de spații de trecere către curte, culoare care unesc zona activităților educative cu pauzele recreaționale, astfel încât cei mici să poată învăța cu plăcere și să asimileze relaxați noile cunoștințe. La etaj va fi amenajată o zonă de odihnă, cu trei dormitoare și o zonă recreațională pe terasa verde și umbrită de parasolare, menită să ofere un spațiu natural securizat pentru petrecerea timpului, dar și pentru a asigura controlul climatic.

Spațiile din grădiniță vor fi  deschise, vitrate, cu multă lumină naturală, iar la exterior va fi amenajată o grădină cu plante, toate pentru ca cei mici să crească într-un mediu sănătos și să se îndrepte în mod natural către ecologie, respectarea mediului înconjurător și adoptarea unui stil de viață responsabil. 

Publicat la 06-06-2012 12:18, Sursa