Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Alin Buzărin editorialist "adevărul"œ: "Liga I m-a albit și m-a îmbătrânit cât în zece ani!"œ
Stire publicata in

Fostul director al Victoriei Brănești ne-a povestit ce a însemnat pentru un ziarist experiența din Liga lui Mitică. Alin Buzărin va semna în fiecare săptămână, în ziarul "Adevărul"œ, câte un editorial devenit deja marcă înregistrată. 

"Adevărul": Care au fost primii dumneavoastră pași în presă?

Alin Buzărin: În 1990, am ajuns la Radio Craiova, dar am renunțat pentru un an. Eram încă student. În presa scrisă am intrat în 1991, la un săptămânal "Fotbal Plus", iar în 1992, am ajuns în actuala echipă a "Gazetei Sporturilor", pe vremea aceea la Sportul Românesc. A urmat "Prosport", din 1997 până în 2003, când ne-am mutat cu tot cu șoferi, secretară, câini și femei de servici la "Gazetă".

Cum ați ajuns la Victoria Brănești?

În ianuarie 2010, Ilie Stan, care îmi e prieten de 20 de ani, mi-a propus să vin alături de el, să-l ajut. N-a fost ușor, pentru că lăsam o muncă unde îmi făcusem un nume pentru ceva nou.

Cum se vede lumea fotbalului din interior?

Ca ziarist, înțelegi altfel fenomenul după ce petreci un an în conducerea unui club. Cel mai dificil e când știi că jucătorii nu și-au primit banii de trei-patru luni și trebuie să-i motivezi. Eu am încercat să fiu un conducător mai aproape de echipă decât de patronat. Și de-aici au apărut primele divergențe cu finanțatorii. Unele dispute le-am câștigat, altele le-am pierdut. Spre exemplu, sunt mândru că am reușit să-i conving să-l dea pe Nicoară, la CFR Cluj.

Ce nu v-a plăcut la oamenii din Liga I?

Arta de a nu răspunde la telefon. Dacă nu au interes, toți te tratează la modul "mai dă-l în mă-sa!". Eu nu pot să fiu așa, nu pot să mă port ca ei și nu îmi place să mint omul în față. Dacă promit ceva, mă țin de cuvânt.

Nu există și părți bune?

Fotbalul românesc n-are plusuri, ci elemente de culoare locală. Defectele nației se regăsesc și în sport. Suntem comozi, lăudăroși, deci la fel e și cu lumea din fotbal. Totuși, unde se muncește ca lumea, cu un plan bun, vin și rezultatele. Oțelul Galați și Unirea Urziceni stau mărturie.

Vi s-a propus să faceți vreun blat?

Nu, simpla mea prezență acolo, ca fost ziarist, a alungat orice probabilă tentativă. În schimb, când pierdeam cu unul dintre granzi, eram sunat de ceilalți și acuzat că am trădat. Dar așa s-a întâmplat cu toate.

De ce a retrogradat Victoria?

Din cauza proastei direcționări a fondurilor. Brăneștiul, dacă-și plătea datoriile de 400.000 la stat, era și acum în Liga I, în locul Sportului Studențesc. Și ar fi primit 900.000 de euro din drepturile TV.

Și asta v-a determinat să ieșiți din fotbal?

Păi, la Brănești nu se mai putea merge înainte din punct de vedere financiar. Au mai fost alte oferte, însă nu mi s-ar fi acordat libertate totală, iar eu nu merg la un club ca să fiu mâna cu care patronul se scarpină în fund. Nu sunt un executant. La Victoria, eu am condus clubul de unul singur. 

Cum priviți această experiență acum, după ce s-a terminat?

Of, una care m-a stors. Am făcut 40.000 de kilometri cu mașina mea. De exemplu, plecam la Cluj, trăiam tensiunea unui meci, iar apoi făceam cale întoarsă la București, noaptea, pentru că la 8 dimineața trebuia să fiu la Ligă. N-aveam timp de nimic ziua, iar noaptea, ajungeam la 12-1 și mai băgam știri pe site, prețul biletelor, programul echipei. Ce era nevoie să se știe. Am albit și am îmbătrânit cât în 10 ani, dar, în definitiv, a fost interesant.

Cine e Alin Buzărin?

- S-a născut în 1965, la Craiova

- A lucrat la ziarele: "Fotbal plus", "Sportul Românesc", "ProSport", "Gazeta Sporturilor"

- A comentat fotbal la Pro TV și TVR

- Este coautor al volumului "Larousse. Enciclopedia fotbalului" (2002)

- În 2007, a fost distins cu premiul secțiunii "Editorial presa scrisă", în cadrul Galei Premiilor Clubului Român de Presă.

- Între ianuarie 2010 și aprilie 2011, a ocupat funcția de director sportiv al clubului Victoria Brănești

Publicat la 10-08-2011 22:15, Sursa www.adevarul.ro