Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
FOTBAL ÎN CĂ‚TUȘE. Mircea Sandu: "M-a șocat reținerea lui Vasile Avram"
Stire publicata in
Actualizat FOTBAL ÎN CĂ‚TUȘE. Mircea Sandu: "M-a șocat reținerea lui Vasile Avram"

Vasile Avram, șeful arbitrilor, și omul de afaceri Sorin Èšerbea au fost reținuți aseară de procurorii Direcției Naționale Anticoruptie (DNA) pentru dare și luare de mită. Avram va fi prezentat astăzi magistraților cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Procurorii DNA au fost ieri la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, iar mai mulți arbitri au fost chemați să dea declarații, în calitate de martori, în urma acuzațiilor de corupție lansate de mai mulți oameni de fotbal în ultima vreme.

EVZ a scris acum două zile că suma de 2 milioane de euro este echivalentul "șpăgilor" care trebuie direcționate pentru ca o echipă să beneficieze de protecție totală pentru a câștiga titlul, de bază fiind aportul arbitrilor.

UPDATE 5: Mircea Sandu a dezvăluit, pentru EVZ, că a furnizat documente DNA-ului în ultimele zece zile, dar și că a fost surprins de faptul că Vasile Avram este implicat în acest scandal de corupție.

"M-a șocat reținerea lui Vasile Avram. De zece zile, DNA îmi solicită rapoartele observatorilor și pe cele ale arbitrilor. Simțeam de atunci că e ceva. După meciurile FCM Târgu Mureș - Universitatea Cluj - de etapa trecută - și FC Vaslui - Dinamo, l-am sunat pe Avram și i-am spus să își rezolve problemele. Eu eram la un control medical în Franța. Înregistrarea convorbirii există la DNA", a declarat, pentru EVZ, președintele FRF, Mircea Sandu.

"E clar că suferim ca imagine, dar CCA este autonomă. La început, Avram venea cu mine să îmi prezinte brigada cu arbitri. I-am zis să plece, că nu mă interesează pe cine deleagă", ne-a mai spus Mircea Sandu, care i-a făcut și o caracterizare fostului șef al arbitrilor: "Avram mi-a părut un tip echilibrat, corect, fără influențe. Cu Țerbea poate are afaceri. Nu știu nimic despre asta!"

Sandu: "Nu îl pun pe Crăciunescu șef la arbitri"

În ceea ce privește viitorul Comisiei Centrale a Arbitrilor, Nașu' e ferm. "Nu îl pun pe Ion Crăciunescu șef la arbitri pentru că a spus că atât timp cât sunt eu șef la FRF el nu va veni. Voi încerca să îi aduc la Comisie pe Alexandru Tudor, Cristi Balaj și Alexandru Deaconu, care nu mai au viitor pe lista FIFA, însă pot face multe lucruri bune pe plan intern", a explicat Sandu.

Adrian Porumboiu: "Vasile Avram m-a dezamăgit. Când pui botul la bani, te-ai ars!"

Adrian Porumboiu, patronul formației FC Vaslui și fost arbitru FIFA, s-a declarat dezamăgit de atitudinea lui Vasile Avram și crede că doar Ion Crăciunescu poate salva arbitrajul românesc.

"Am arbitrat de multe ori cu Avram și niciodată nu l-am crezut capabil de așa ceva, dar după ce am citit comunicatul DNA, care e cu subiect și predicat, mi-am schimbat părerea. M-a dezamăgit! Asta e! Când pui botul la bani, te-ai ars! Singura variantă viabilă pentru CCA este Crăciunescu pentru că e cel mai competent. Mai mult, după ce a plecat el, următorii trei s-au dus la pușcărie. E inacceptabil așa ceva", a declarat, pentru EVZ, Adrian Porumboiu.

"S-ar putea apela și la un manager străin. În Ucraina e deja așa ceva de mai multă vreme, italianul Rosetti ocupându-se de arbitraje", ne-a mai spus Adrian Porumboiu, fost arbitru FIFA.

UPDATE 4: Șeful arbitrilor, Vasile Avram, a primit aseară mandat de reținere pentru 24 de ore. Azi se va discuta dacă șeful CCA va rămâne alte 29 de zile în arest.

Vasile Avram riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani pentru infracțiunea de luare de mită, la care se mai poate adăuga încă o treime din pedeapsă pentru forma continuată, în cazul în care procurorii dovedesc că ar fi vinovat.

"La data de 21 mai 2011, în condițiile exercitării atribuțiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal F.C.M. Tîrgu-Mureș - Universitatea Cluj din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, inculpatul Avram Vasile a primit de la inculpatul Țerbea Sorin Ioan, prin doi intermediari, suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreați de echipa de fotbal din Târgu-Mureș , la jocurile ediției de campionat 2011-2012. În aceeași împrejurare și în același scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta București-Tîrgu-Mureș și retur, folos oferit de Țerbea Sorin Ioan", se menționează în comunicatul DNA.

Omul de afaceri Sorin Țerbea, membru în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal (FRF) și un apropiat al formației FCM Târgu Mureș, a fost și el reținut. Procurorii DNA l-au audiat și pe arbitrul Sorin Chivulete.

Mircea Sandu, șeful FRF, și-a prezentat scuzele pentru evenimentele de ieri.

"Este foarte bine ce se întâmplă, să se ducă la pușcărie dacă sunt vinovați, să se termine odată cu toate nenorocirile astea care se întâmplă. Cine își permite să mai facă prostii în vremurile astea, să se ducă la pușcărie. Normal că vor cădea capete, dacă au luat atâția înseamnă că au ei ceva date. Și eu sunt foarte nemulțumit de ce se întâmplă în arbitraj. ESunt prea multe greșeli făcute de arbitri. Ori sunt proști, ori sunt hoți, să se știe odată pentru totdeauna", a spus Dumitru Dragomir, șeful LPF.

UPDATE 3: Mazilirea lui Marius Stan din funcția de director general al echipei de fotbal Oțelul Galați pare să fi fost forțată de ancheta DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru EVZ, că gălățenii au decis să îl înlăture pe Stan, care a intrat subit în concediu în urmă cu câteva zile, de frica anchetei. Se pare că gălățenii ar fi știut de această anchetă și de faptul că unele fire duc la Stan, astfel că au decis să se delimiteze de acesta.

Marius Stan a publicat un comunicat în care cere ca acuzațiile de corupție legate de numele formației gălățene să fie susținute cu dovezi. 

"Este inadmisibil ca, plecând de la o vorbă aruncată de un rău-voitor, oricare ar fi acela, cea mai mare parte a presei românești să anatemizeze clubul care a câștigat campionatul 2010-2011 al Ligii I, grupare care reprezintă România în UEFA Champions League. Salutăm și suntem deschiși oricărei anchete conduse de Direcția Națională Anticorupție și ne dorim ca persoanele care au încălcat legea să plătească", se menționează într-un comunicat de presă semnat de Marius Stan.

Oficialul campioanei a fost trecut pe linie moartă de către Ion Borș, președintele Consiliului Director al clubului. Cu Stan în concediu, Borș se va ocupa de administrarea clubului și a cerut un audit intern pentru a se lămuri cum a fost cheltuită suma de două milioane de euro. Borș (55 de ani) a deținut de-a lungul timpului funcții importante de conducere la combinatul SIDEX, dar nu iese în față.

Vasile Avram, șeful arbitrilor, ar putea fi reținut

Printre cei vizați se numără Vasile Avram, șeful arbitrilor, care a fost adus la sediul DNA pentru audieri într-un dosar de corupție.

UPDATE 2 : Reprezentanții CCA sunt anchetați de procurori într-un caz de trafic de influență. "Nu am ce să vă spun, întrebați-i pe procurori! A fost doar o percheziție", a spus Vasile Avram, la ieșirea din sediul comisiei, el fiind flancat de jandarmi și urcat într-un atomobil al oamenilor legii.

"Din câte știu eu Avram este un om inteligent și cred că a fost invitat doar să dea unele declarații la DNA. Acum nu știu despre ce e vorba, poarte procurorii au venit să analizeze arbitrajele din ultimele etape, ca să mai glumim", a spus Mircea Sandu, șeful FRF, citat de "Prosport"

"Pentru mine nu e absolut nici o surpriză. De ce? Pentru că de un an și jumătate erau greșeli incredibile, imposibil de argumentat, iar șefii arbitrajului românesc ne spuneau că totul e OK și că nu sunt probleme. Diversiunea nu putea ține la infinit, era clar că se întîmplă ciudat din moment ce absolut nici un arbitru care a greșit grav nu pățea nimic", a declarat Ion Crăciunescu, citat de "GSP". Fostul arbitru a adăugat: "Ce s-a petrecut acum doi ani și jumătate, cu DNA Pitești, a fost o glumă pe lângă ce va fi acum. O să vedeți. Nu simt absolut nici o bucurie sau satisfacție pentru că tot ceea ce am spus eu iată că s-a întâmplat azi, dar se adunase prea multă zgură în arbitrajul românesc pentru ca totul să fie băgat sub preș!"

Scandal în curtea campioanei Oțelul

Ionel Borș a fost director general în cadrul companiei înaintea privatizării, apoi a devenit manager de resurse umane. A fost singurul director dinaintea privatizării care și-a menținut funcția după ce SIDEX -ul a fost cumpărat de multimiliardarul indian Lakshmi Mittal. La începutul anului trecut, Borș a fost promovat în funcția de director general la ArcelorMitall.

"Borș e considerat omul numărul 1 în relația cu Lakshmi. Oțelul a câștigat campionatul, dar la nivel foarte înalt s-a aflat despre scandalurile legate de arbitraj și de jocuri necurate ale conducerii. Investitorii străini au cerut explicații, pentru că nu acceptă ca numele Mittal să fie târât în asemenea scandaluri. Se poate ca asta să-i fi fost fatal lui Stan", ne-a spus un personaj din anturajul "siderurgiștilor".

UPDATE 1: Declarațiile făcute de Mircea Sandu și  Gigi Becali, conform cărora un conducător de club i-ar fi propus președintelui CCA o sumă de bani pentru arbitraje favorabile în Liga 1, au redeschis dosarul care vizează corupția din arbitraj. De asemenea, în ultimele zile, Adrian Porumboiu a acuzat manevre de culise, iar Dumitru Dragomir a declarat că scandalul ține de competența DNA-ului.

"Mă duc când vor ei, în calitate de martor, la mișto. E bine că intră procurorii în ei. Arbitrilor le va fi teamă să mai facă ce au făcut până acum cu unii dintre conducători. Dacă eu vreau să mituiesc arbitri, vorbesc cu ei personal, fără să mă poată prindă DNA. Mizele sunt vreo 35 de milioane de euro, din Liga Campionilor. Cei care fac asemenea lucruri s-au gândit să dea 4-5 milioane de euro pentru a câștiga titlul, oricum iau 30 din Ligă. Eu în Avram aveam încredere, dar nu mai am, sunt dubioase delegările. Să mă cheme pe mine să citesc stenogramele, pentru că eu știu combinațiile și înțeleg despre ce e vorba"
, a declarat Gigi Becali la postul Realitatea TV.

"Am fost surprins când am văzut de dimineață ce se întâmplă. Sunt oameni care nu au învățat nimic din cazul Penescu. DNA-ul a lucrat probabil mult timp, nu venea doar pentru imagine, sigut sunt și probe. Eu am simțit că se întâmplă ceva în arbitraj, pentru că erau greșeli", a precizat și președintele formației CFR Cluj, Iuliu Mureșan.

Corupția din Liga I ia amploare

Liga I la fotbal nici nu s-a pus bine în mișcare și deja se știe favorita la titlu. "Suspecta" de serviciu, arătată cu degetul de Adrian Porumboiu și de Marian Iancu, este CFR Cluj, echipa cea mai des și mai flagrant ajutată de arbitri în aceste prime runde. Trendul este vechi și are legătură cu sistemul putrezit din fotbalul românesc. Nicio formație n-a luat titlul în ultimii ani fără a fi protejată, de "scut" beneficiind și formațiile mici, precum Unirea Urziceni și Oțelul Galați.
Advertisement

Ardelenii au fost împinși de la spate de "fluierași" și, în ciuda acuzațiilor grave lansate de mulți patroni, oamenii care conduc acest sistem bolnav asistă impasibili la "execuțiile" cu temă. Experiența ultimelor sezoane arată că toate campioanele au fost principalele beneficiare ale erorilor de arbitraj. Oțelul a câștigat ediția trecută după ce a învins în ultimele etape pe retrogradatele Craiova și Brănești cu goluri din poziții flagrante de ofsaid.

CITIȚI ȘI:

Publicat la 25-09-2011 14:45, Sursa www.evz.ro