Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 30-04-2024)
EUR 4.9759 RON
USD 4.6361 RON
GBP 5.8194 RON
CHF 5.0891 RON
XDR 6.1122 RON
XAU 345.206 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
O altă mare problemă a grecilor: Rămân fără petrol. Doar "dușmanul" americanilor le mai vinde
Stire publicata in

Potrivit datelor obținute de Reuters, patru tancuri petroliere au plecat din portul egiptean Sidi Kerir spre Grecia în luna septembrie iar trei în luna octombrie. Traderii susțin că toate navele au transportat țiței iranian și că alte nave sunt așteptate în luna noiembrie.

Grecia depinde în întregime de importurile petroliere iar anul trecut 46% din importurile sale de țiței au venit din Rusia, 16% din Iran, în timp ce Arabia Saudită și Kazahstanul au asigurat fiecare 10%, Libia 9% iar Irakul 7%.

Americanii și UE vor sancțiuni pentru Iran

Statele Unite ale Americii și aliații săi urmează să facă presiuni pentru impunerea de sancțiuni și mai dure împotriva Teheranului. 

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Iranului Uniunea Europeană pregătește o nouă serie de sancțiuni împotriva regimului iranian și a controversatului său program nuclear, care ar putea fi aprobată în următoarele săptămâni, au declarat joi, la Bruxelles, mai multe surse diplomatice, citate de France Presse și Reuters.

Informația survine în contextul în care Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis la începutul săptămânii 'serioase îngrijorări' privind programul nuclear iranian, bazându-se pe informații 'credibile' care ar indica faptul că Teheranul a lucrat la punerea la punct de bombe atomice.

Londra și Parisul au pledat pentru 'sancțiuni noi și puternice' după publicarea raportului AIEA privind posibila dimensiune militară a programului iranian, în timp ce Rusia și China, membre cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, au exclus această posibilitate.

Discuțiile preliminare între experții statele membre asupra noilor sancțiuni au început, iar unele surse diplomatice citate de Reuters au precizat că noul pachet de măsuri ar putea fi oficializat printr-o întâlnire a miniștrilor de externe din UE care ar urma să aibă loc la 1 decembrie la Bruxelles.

'Experții discută un număr de opțiuni, însă este dificil de anticipat rezultatul dezbaterii', a afirmat un oficial UE, care a adăugat că nu se știe când va putea fi găsit un consens. Un alt diplomat UE citat de Reuters a precizat că se așteaptă să se ajungă la o decizie finală la 1 decembrie.

Publicat la 11-11-2011 22:45, Sursa www.capital.ro