Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Primarul Chitilei susține descentralizarea

Emilian Oprea a participat pe 21 martie la seminarul pe tema cooperării descentralizate franco-române ce a avut loc la Paris. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Franța.

Alături de vicepremierul Liviu Dragnea, președinți de consilii județene și primari de comune, primarul Emilian Oprea, singurul primar de oraș din delegația română, a dezbătut la Prefectura din Paris tema descentralizării, a regionalizării și a reformei administrative. La discuții au participat și prefectul Parisului și al regiunii Ile –de- France, Jean Daubigny, ministrul francez al Reformei de stat Marylise Lebranchu, ambasadorul României în Franța, Bogdan Mazuru, ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, precum și alți reprezentanți ai administrației franceze.

Principalele obiective ale acestui seminar au fost cooperarea franco-română prin prezentarea de bune practici, dezbaterea aspectelor problematice ce pot apărea în cadrul proceselor de descentralizare, identificarea de soluții pentru finanțarea proiectelor locale, precum și relaționarea eficientă între autoritățile locale și stat, în contextul reformei administrativ-teritoriale.

„A fost o oportunitate pentru delegația română de a afla care sunt provocările cu care s-au confruntat francezii în procesul de regionalizare, cum au reușit să realizeze descentralizarea și cum se vede în plan european transferarea atribuțiilor de la nivel central la cel local”, a declarat primarul Emilian Oprea.

în contextul în care România se pregătește pentru reforma administrativ-teritorială prin crearea de regiuni, experiența Franței în acest domeniu reprezintă un model de organizare și eficientizare a serviciilor administrative. Francezii se confruntă la rândul lor cu o birocrație crescută, o criză a locurilor de muncă și o rată sporită a șomajului, însă fac eforturi pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a tuturor regiunilor. Iar regionalizarea s-a demonstrat a fi pentru francezi o soluție pentru o administrație mai eficientă, o apropiere mai mare față de cetățeni și un răspuns mai rapid la nevoile acestora. 

Publicat la 09-04-2013 13:53, Sursa