Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Tunul antigrindină: tehnologia care "păzește" culturile dacă este pornită cu 20 de minute înaintea furtunii

Furtunile tot mai frecvente și însoțite de grindină i-au pus pe gânduri pe fermierii români care au început să investească pe cont propriu în dispozitive mentite să le protejeze recolta. Una dintre tehnologiile disponibile la acest moment pe piață este tunul sonic sau antigrindină.

”Folosirea tunului antigrindina prin unde de șoc nu afectează cu nimic traficul aerian sau mediul înconjurător, nu folosește rachete sau substanțe chimice, nu necesită autorizație de construcție sau acordul de stabilire a traseului de către Autoritatea Aeronautică. Tehnologia este comandată de la distanță iar operatorul nu necesită pregatire specială. Practic, utilizatorul nu depinde de terți în folosirea acestuia, iar costul de întreținere este mai redus”, susține Gabriel Gheorghiu, reprezentant și unic importator Inopower în România.

”Tunul antigrindină poate distruge norul de furtună într-un cerc cu raza de de mai mulți km la o altitudine de 8-10 km, protejând la sol cu un grad mare de siguranță un cerc cu o rază de 500-600 m (cca. 80-100 hectare)”, explică Gabriel Gheorghiu.

Are efect dacă e pornit înaintea furtunii

Una dintre condițiile cele mai importante ale operării efective a tunului antigrindină este pornirea lui cu cel puțin 20 de minute înainte de sosirea furtunii, doar astfel având timp suficient pentru a porni curenții, circulația în atmosferă care să distrugă norul de furtună. ”Tunul este un mijloc preventiv: nu poate distruge boabele de grindină deja formate, ci împiedică, îngrădește formarea acestora, din această cauză este foarte important pornirea lui din timp, cu aprox 25 minute înainte de începerea furtunii”, mai spune importatorul.

Tehnologia este adusă din Belgia și nu necesită autorizație de construcție. ”Tunul antigrindină este montat într-un container de transport standard cu dimensiunile de 6,0 x 2,4 m, având următoarele părți principale: generatorul de undă de șoc, butelii de acetilenă, motor turbo sau în absența acestuia butelii cu aer comprimat, panou de comandă electric, regulator de presiune, colector solar, acumulatori de 24 V. Datorită panoului solar și acumulatorilor tunul are o sursă de energie de sine stătătoare, care-i asigură și pe timp de furtună curentul electric necesar”, dă detalii reprezentantul societății importatoare.

Cum funcționează dispozitivul

Principiul de bază al funcționării tunului antigrindină o constituie faptul că undele de șoc de mare energie, încărcate pozitiv, care iau naștere în camera de explozie la intervale de 6-7 secunde, respectiv circulația provocată de undele de șoc – datorită efectului Venturi – amestecă straturile pozitive și negative de aer, eliminând astfel una din condițiile foarte importante ale îngrășării boabelor de grindină, pe nume stratificarea aerului pe baza încărcării electrice.

Dispozitivul poate transmite nemijlocit undele de șoc în atmosferă până la altitudinea de 3-4 km, dar acestea, în baza efectului domino, după o perioadă de funcționare de 15-20 de minute, vor „construi” circulația de amestecare a sarcinilor până la o altitudine de peste 10 km.

Urmărirea formării furtunilor și al traseului acestora și astfel luarea deciziei de pornirea din timp a tunului antigrindină este ajutată astăzi de diferite sisteme radar, care parțial sunt accesibile public, prin internet (radare de ploaie, de fulgere), parțial sunt sisteme proprii, de uz intern (radare de fulgere, de câmp electric), care pot fi achiziționate împreună cu tunul. ”Operarea instalației este simplă, nu impune cunoștințe de specialitate mai aparte, poate fi pornită și oprită manual, prin apăsarea unui buton, sau de la orice distanță, prin mesaj SMS sau apel telephonic”, mai declară Gabriel Gheorghiu.

Prețul este în jur de 50.000 de euro

Costul unui echipament complet ajunge, potrivit ofertelor disponibile pe internet, în jurul a 50.000 de euro, bani în care, de regulă, se include transportul, instalarea și o garanție de doi ani. ”Costurile anuale implică suplimentarea acetilenei, care, în funcție de numărul de apărări anuale, variază între 800 și 1.200 de euro la circa 12 luni”, potrivit lui Gabriel Gheorghiu, importator Inopower. Durata de viață a tunului variază între 10-20 de ani.

Publicat la 15-07-2013 19:24, Sursa