Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 13-08-2020)
EUR 4.8344 RON
USD 4.0836 RON
GBP 5.3431 RON
CHF 4.4894 RON
XDR 5.7606 RON
XAU 253.512 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Ziua României va dura 10 zile. Manifestările de 1 Decembrie vor începe pe 23 noiembrie
Stire publicata in
Autoritățile din Alba au finalizat programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, care vor avea loc la Alba Iulia, între 23 noiembrie și 2 decembrie, pentru organizarea cărora Guvernul a alocat 800.000 de lei, dublu față de suma acordată în ultimii doi ani, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat dat pu­blicității ieri de Instituția Prefectului ju­de­țul Alba, timp de zece zile vor avea loc o serie de evenimente cultu­ra­le, spor­tive, științifice, dar și concerte care vor acoperi toate gusturile "“ pop, rock, muzică clasică, jazz, co­linde și folclor.

Printre acestea se numără manifestările devenite deja tradiționale: Congresul Spiritualității Românești, Festivalul Național Studențesc "Serbările Unirii", Salonul Național de Artă, un concurs internațional de mo­delism, Salonul internațional de machete, Festivalul Național "Unitate și Prietenie", organizat de Cerce­ta­șii României, Ambasadorii Unirii "“ Pri­mirea delegațiilor de elevi din țară și Campionatul Național de Powerlifting.

În cadrul "Serbărilor Unirii" a fost inclusă și inaugurarea Centrului Cultural "Poarta a VII-a". De asemenea, din programul manifestărilor nu vor lipsi un recital extraordinar susținut de actrița Adela Mărculescu și so­prana Bianca Ionescu, spectacolul "Opera Group Project", un concert cu artiștii locali, Gala Transilvania, Concertul "Opera Mozart Rocks".

De Ziua Națională, 1 Decembrie, vor avea loc depuneri de jerbe și coroane la statuile lui I.I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, la busturile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, la statuia lui Mihai Viteazul și la busturile Făuritorilor Unirii. Un alt moment tradițional este primirea soliilor din Cetățile de Scaun ale Unirii, la Sala Unirii, urmată de un Te Deum, la Catedrala Reîntregirii. După ceremonialul schimbării Găr­zii Cetății, de la Poarta a III-a, vor urma "Povestea Orașului Marii Uniri", spusă de personaje istorice, și un moment de dansuri medievale, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. În acest an este programată și o defilare organizată de Ministerul Administrației și Internelor. De menționat că ultima defilare militară a fost organizată la Alba Iulia de Ziua Națională în 2008. Spectacolul de muzică populară "Suflet Românesc" și concertele trupelor Zdob și Zdub și Holograf sunt programate în cea de-a doua parte a zilei de 1 Decembrie. O proiecție 3D pe clădirea Universității "1 Decembrie 1918", intitulată "Călătorie prin istorie", și un foc de artificii vor încheia festivitățile de la Alba Iulia de Ziua Națională.

Executivul a alocat suma de 800.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de aniversarea, la Alba Iulia, a Zilei Naționale a României și a împlinirii a 93 de ani de la Marea Unire. Instituției Prefectului i-a fost alocată suma de 400.000 de lei, iar alte 400.000 de lei au fost destinate municipalității Alba Iulia. Fondurile provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Anul trecut și în 2009, suma alocată de Guvern a fost de 400.000 de lei pentru Instituția Prefectului, prin ministerul de resort, respectiv de peste cinci ori și jumătate mai puțin decât în 2008. Cele trei instituții cu responsabilități principale în organizarea manifestărilor de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale a României sunt Instituția Prefectului, Primăria Municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.
Publicat la 13-11-2011 23:15, Sursa www.jurnalul.ro