Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 13-08-2020)
EUR 4.8344 RON
USD 4.0836 RON
GBP 5.3431 RON
CHF 4.4894 RON
XDR 5.7606 RON
XAU 253.512 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Angajații ArcelorMittal Galați ies marți în stradă. Motivul este legat de blocarea negocierii salariilor pe 2012
Stire publicata in

Niciunul dintre sindicatele de pe platforma siderurgică nu a reușit să aibă reprezentativitatea legală de 50% plus unul dintre angajații companiei. În aceste condiții, patronatul nu va negocia cu liderii de sindicat, ci cu reprezentanții desemnați de adunarea generală a salariaților.

Schimbarea legislației muncii a produs un adevărat haos sindical la ArcelorMittal Galați, cea mai mare întreprindere privată din România. Dacă în anii precedenți negocierile salariale au fost purtate de administrația combinatului siderurgic gălățean cu liderii sindicatelor - de regulă, pe platformă au existat tot timpul între 5 și 8 sidicate reprezentate - de data aceasta lucrurile sunt mult mai complicate.

Potrivit Noului Cod al Muncii, un sindicat poate participa la negocieri salariale doar dacă demonstrează că are ca membri cel puțin jumătate plus unul dintre angajații societății. Or, la combinatul de la Galați, niciunul dintre sindicate nu îndeplinește acest criteriu, având cel mult 20%.

În caz contrar, negocierile se poartă cu reprezentanții desemnați de salariați, în urma unei adunări generale a angajaților. Strict în litera legii, asta ar înseman că toți cei 8.700 de angajați ai ArcelorMittal Galați ar trebui să oprească lucrul, să se adune într-o sală (mau curând pe un stadion!) și să-și aleagă delegații pentru negocierea salariilor pe 2012.

Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Național Solidaritatea al Metalurgiștilor, crede că dacă angajații nu se mișcă rapid, au doar de pierdut. "Dacă nimeni nu va putea îndeplini condițiile pentru a putea participa până pe data de 31 decembrie la negocierea noului contract, atunci de la 1 ianuarie 2012 vom rămâne fără CCM la nivel de unitate. Deoarece nu există nici contract la nivel de ramură și nici la nivel național, vor fi valabile doar contractele individuale de muncă ", a declarat Tiber.

Liderul Solidaritatea spune că deja a inițiat o acțiune de mobilizare a angajaților, însă că totul de depinde de unitatea siderugiștilor. "Sindicaliștii de la Solidaritatea au luat decizia începerii semnăturilor necesare pentru ca patru sindicaliști să poată participa la negocieri în calitate de reprezentanți ai salariaților. Cei patru sunt Blându Dănuț, Cucula Neculae, Șandor Vladimir și Goia Cristian. Angajații Combinatului care doresc să fie reprezentați la negocieri pot semna pe tabele pentru ca cei patru să îi reprezinte, și aici mă refer la oricare angajat al Combinatului, indiferent la ce sindicat este membru", a declarat Tiber.

Marți, la ora 14, 30, la poarta principala a combinatului va fi organizată o adunare generală unde sindicaliștii se așteaptă participe cât mai mulți salariați care doresc să se negocieze Contractul Colectiv de Muncă la ArcelorMittal Galați. practic este nevoie de strângerea a circa 4.500 de semnături.

În aceste condiții, șansele ca marți, 15 noiembrie 2011, să înceapă discuțiile dintre salariați și conducerea combinatului sunt egale cu zero. "Data de 1 decembrie este un termen mult mai realist", este de părere Gheorghe Tiber.

Sindicaliștii de la FSS Metarom au ales o altă cale de negociere, respectiv încearcă să facă rost de numărul de membri de sindicat stabilit prin lege. Ei au decis constituirea sindicatului Siderurgistul (care să absoarbă mai multe sindicate de pe platformă), a cărui înființare se află încă pe rolul instanței.

Marea problemă a momentului este că pe 15 noiembrie are loc o nouă întâlnire între conducerea ArcelorMittal și liderii de sindicat, la care aceștia din urmă trebuie să demonstreze că îndeplinesc condițiile legale pentru a putea negocia. Lucru foarte complicat, câtă vreme noul sindicat stă la mâna judecătorilor (iar procedura ar putea dura până la finele lunii noiembrie), iar adunarea generală a salariaților stă sub semnul incertitudinii.

În același timp, conducerea ArcelorMittal a anunțat deja că nu va accepta la negocieri decât cel mult 10 reprezentanți ai salariaților sau sindicatul care demonstrează că deține majoritatea.

Publicat la 14-11-2011 04:15, Sursa www.adevarul.ro