Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 26-04-2024)
EUR 4.9765 RON
USD 4.6373 RON
GBP 5.8018 RON
CHF 5.0832 RON
XDR 6.1121 RON
XAU 350.321 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Străinii care și-au găsit fericirea în România
Stire publicata in

S-au stabilit de zeci de ani în județe din Moldova și dăruiesc din roadele muncii lor semenilor care i-au adoptat. Sărbătoresc în fiecare an Ziua Națională de 1 Decembrie alături de cei apropiați

Medicii străini din Moldova care au învățat tainele meseriei în România și și-au întemeiat familii departe de țările natale sărbătoresc astăzi alături de milioane de români 1 Decembrie. Doctorul Zare Nazaryan (53 de ani), medic primar chirurg la Spitalul "Sfântul Spiridon"œ, s-a stabilit în Iași acum 31 de ani, când a venit cu bursă la Facultatea de Medicină. Armean de origine, fiind născut în orașul Raqqua, medicul spune că iubește ambele țări deopotrivă.

Din 1998 a obținut cetățenia română, iar pe 30 decembrie în același an și-a întemeiat o familie cu o româncă. Deși recunoaște că nu i-a fost deloc ușor să o ia de la zero, spune că a avut noroc să dea peste niște oameni ospitalieri, care l-au primit cu brațele deschise.

Medicul sărbătorește prin muncă

"Spun că sinceritate că există destul de multe asemănări în ceea ce privește cultura, religia între români și armeni. Chiar dacă mai sunt și alte popoare latine, românii sunt mult mai ospitalieri, am întâlnit un popor cald, foarte apropiat"œ, spune medicul Zare Nazaryan. Pentru că în ultimii 30 de ani s-a simțit român, ziua de 1 Decembrie nu va trece neobservată. Va sărbători cu cei dragi, așa cum a făcut și în anii anteriori.

"Mâine (n.r. "“ astăzi) voi lucra în prima parte a zilei, chiar dacă teoretic sunt liber tot voi merge la spital. Apoi voi veni la Biserica Armeană, unde voi sărbători cu enoriașii și cu membrii comunității de aici Ziua Națională a României. Vom organiza o mică masă pentru a sărbători. În anii anteriori mergeam cu fiica mea la defilări. Este important să trăim această zi în suflet"œ, spune medicul. Cristopher Alphonso, medic portughez, a ales să își practice meseria la Suceava, după ce s-a îndrăgostit de o suceveancă.

"Mă bucur alături de soția mea pentru toți românii și pentru țară. De la ora 20.00 voi sărbători prin muncă. Peste zi mă odihnesc, iar seara intru de gardă"œ, spune Cristopher Alphonso. Este medic la Serviciul de Ambulanță Județean Suceava din 2008 și tot de atunci este căsători cu Oana Bucaciuc. Irakianul Akeb Al Hashimi este medic ORL la Spitalul Județean "Sfântul Pantelimon"œ din Focșani, iar din 1959, atunci când s-a stabilit în România, sărbătorește Ziua Națională în fiecare an.

"Îmi plac ceremonialele organizate în fiecare an de 1 decembrie, atât cel religios, cât și cel militar și atâta vreme cât de atâția ani trăiesc alături de români mi se pare normal să respect și eu tradițiile. Bineînțeles, nu am uitat de obiceiurile neamului meu"œ, mărturisește medicul irakian.

Publicat la 01-12-2011 00:15, Sursa www.adevarul.ro