Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 23-04-2024)
EUR 4.9762 RON
USD 4.6699 RON
GBP 5.7698 RON
CHF 5.1198 RON
XDR 6.1406 RON
XAU 344.57 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Medicii au băgat Slovacia în stare de urgență
Stire publicata in
Medicii au băgat Slovacia în stare de urgență

Bratislava a recurs la o măsură excepțională pentru a ține în spitale aproape un sfert din doctorii din sistemul de stat care și-au dat demisia.

Guvernul de la Bratislava a declarat starea de urgență în 15 spitale publice după ce aproximativ 2.000 de doctori, aproape un sfert din efectivul de medici al țării, și-au anunțat demisia din cauza salariilor foarte mici. Prin instituirea stării de urgență administrația slovacă forțează medicii care au anunțat că se retrag din sistemul de stat să continue să lucreze și după data de 1 decembrie, când intra în vigoare demisia lor.

Ministrul Sănătății, Ivan Uhliarik, a subliniat că celelalte spitale din țară funcționează fără probleme, adăugând că, dacă starea de urgență nu ar fi fost declarată, aceste unități ar fi fost asaltate de pacienți, ceea ce ar fi provocată o adevărată criză. Ministrul a făcut apel la sindicatul medicilor să își rezolve problemele prin dialog cu statul și nu prin măsuri unilaterale.

În cazul în care dialogul nu produce efectele scontate, Uhliarik a subliniat că va căuta măsuri alternative, precum fuziuni între secțiile spitalelor și reduceri ale numărului de paturi.

Muncă sau închisoare


Sindicatele au patru revendicări principale: modificarea Codului Muncii, schimbarea sistemului de finanțare a spitalelor de stat, stoparea procesului de transformare a spitalelor în companii pe acțiuni și creșterea salariilor angajaților din sistemul de sănătate. Guvernul a oferit ieri medicilor o creștere salarială de 300 de euro pe lună, pe care doctorii o consideră "inadecvată". Ei cer o majorare de cel puțin 700 de euro. Ministrul Sănătății a avertizat însă că aceasta este creșterea maximă ce poate fi oferită de guvern în acest moment, când cea de-a doua țară săracă din zona euro se zbate într-o criză economică.

În Kosice, al doilea oraș ca mărime al țării, circa 140 de doctori și-au retras demisiiile, în timp ce la Spitalul Universitar din Bratislava 36 de medici și-au anulat cererile depuse anterior. Rămân încă 1.600 de medici deciși să părăsească sistemul public de sănătate, potrivit publicației de limbă engleză "The Slovak Spectator". La sfârșitul lunii septembrie, sindicatele anunțau că aproape 2.500 de medici din 34 de spitale își depuseseră demisiile, o parte dintre aceștia revenind asupra deciziei.

Ungurii și cehii sar în ajutor


Starea de urgență a intrat în vigoare începând de ieri și va permite guvernului să forțeze doctorii să rămână pe posturi, în ciuda demisiilor care intră în vigoare astăzi. În caz contrar, medicii riscă să meargă la închisoare, a avertizat ieri premierul Iveta Radicova. Avertismentul său a fost ingnorat, presa slovacă scriind că încă de ieri după-amiază mai multe spitale au anunțat că medicii demisionari din respectivele uități nu s-au mai prezentat la serviciu. Unii și-au luat concedii medicale pentru a fi feriți de eventualele consecințe.

În acest context, oficialii de la Bratislava au cerut sprijinul guvernului ceh și ungar care au anunțat că vor detașa, dacă este nevoie, medici în Slovacia până la soluționarea crizei.

MĂ‚RTURIE

"Muncim 24 de ore din 24 și pe bani puțini"


Un medic de la o clinică din Bratislava a povestit pentru EVZ situația în care se află cei aproximativ 7.500 de medici din sistemul public.

"Problema nu este doar legată de bani. Problema este că, din cauza faptului că suntem tot mai puțini în condițiile în care mulți medici pleacă din țară, am ajuns să muncim 24 de ore din 24, iar managerii spitalelor nu ne permit să ne luăm nici măcar o zi liberă. O altă problemă este finanțarea sistemului public de sănătate. Companiile de asigurări plătesc munca noastră la doar jumătate din valoarea ei. Vrem ca sistemul de finanțare să fie schimbat", a declarat doctorul care a cerut să fie citat sub protecția anonimatului.

1.600 de medici slovaci

erau ieri hotărâți să nu revină asupra deciziei de a-și da demisia, deși numărul inițial era de peste 2.000

Publicat la 01-12-2011 00:45, Sursa www.evz.ro