Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
A murit regizorul Andrei Blaier. Zamfirescu: Blaier a fost un prinț al artei românești. ULTIMA ORĂ‚
Stire publicata in
A murit regizorul Andrei Blaier. Zamfirescu: Blaier a fost un prinț al artei românești. ULTIMA ORĂ‚ Postat la: 01.12.2011 08:33

A murit regizorul Andrei Blaier

Regizorul și scenaristul român Andrei Blaier a încetat din viață joi, la vârsta de 78 de ani.

Potrivit apropiaților săi, regizorul Andrei Blaier a încetat din viață joi, în jurul orei 8.00, în locuința sa, după o lungă și grea suferință.

Născut pe 15 mai 1933, în București, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de ficțiune, el a realizat multe producții documentare și utilitare în cadrul Studioului cinematografic București.

Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar și seriale de televiziune, precum "Diminețile unui băiat cuminte" (1967), "Cireșarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), "Prin cenușa imperiului" (1976), "Lumini și umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanța cea mare" (1988), "Divorț din dragoste" (1991), "Crucea de piatră" (1993), "Terente - regele bălților" (1995), "Dulcea saună a morții" (2003).

El a desfășurat și o bogată activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975) și "Vacanța cea mare" (1988).

Pentru "Ilustrate cu flori de cîmp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzător, original", Blaier a primit premiul Asociației Cineaștilor din România (ACIN).

UPDATE: Florin Zamfirescu: Andrei Blaier a fost un prinț al artei românești

Actorul Florin Zamfirescu a declarat pentru Mediafax că regizorul Andrei Blaier, care a decedat joi dimineață, era un om cu totul special, de o bunătate și înțelepciune ieșite din comun și a fost un prinț al artei românești.

Florin Zamfirescu, care a jucat în serialul "Lumini și umbre", în regia lui Andrei Blaier, în anii '80, dar și în ultimul film al acestuia, "Dulcea saună a morții" (2003), a spus că a aflat în urmă cu o jumătate de oră de decesul regizorului, survenit joi, în jurul orei 8.00.

"Brusc mi-au trecut prin minte toate întâmplările (...) N-am cuvinte să spun cât mă doare pentru că domnul Andrei Blaier era un om întâi și întâi, un om cu totul special, de o bunătate și o înțelepciune ieșite din comun", a spus actorul, numindu-l pe cineast "un prinț al artei românești".

"Eram prieteni. Ne întâlneam foarte des la Nichita Stănescu acasă", și-a mai amintit Zamfirescu.

Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro

UPDATE: Dorina Lazăr: Andrei Blaier era un om extraordinar de blând, un cunoscător al psihologiei actorului

Actrița Dorina Lazăr a declarat pentru Mediafax că regizorul Andrei Blaier, care a murit joi dimineață, era "un om extraordinar de blând și un bun cunoscător al psihologiei actorului".

Dorina Lazăr a lucrat cu Andrei Blaier la filme precum "Lumini și umbre", "Dreptatea" și "Crucea de piatră".

"Cu Andrei mă cunosc de când eram foarte tineri", a spus actrița. De altfel, aceasta și-a amintit că, în fiecare an, de Sfântul Andrei, casa artistului era deschisă pentru prieteni. "Nu invita pe nimeni, cine voia să vină, venea", a mai spus aceasta, amintindu-și că printre oaspeții lui Andrei Blaier se numărau Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache.

Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro

UPDATE: Mitică Popescu: L-am iubit foarte mult,nu cred că a avut timp să facă și păcate

Actorul Mitică Popescu a declarat pentru Mediafax că l-a iubit foarte mult pe cineastul Andrei Blaier - decedat joi -, cu care a avut o colaborare "extraordinară" și nu crede că acesta a avut timp să facă și păcate.

"A fost unul din marii regizori și iubitori de actori. (...) a fost extraordinară colaborarea cu el", a spus Mitică Popescu, amintindu-și că l-a cunoscut pe Blaier la Piatra Neamț, pe când cineastul făcea filme de protecția muncii, iar apoi s-a "trezit chemat" să joace în serialul "Lumini și umbre", în regia acestuia.

"Ne vedeam de Sfântul Andrei, pentru că eu sunt născut în această zi, iar pe el îl chema Andrei. Anul ăsta, nu ne-am văzut", a mai spus actorul, declarând că regretă moartea cineastului, pe care l-a "iubit foarte mult".

"Dumnezeu să-l odihnească! Nu cred că a avut timp să facă și păcate", a mai spus Mitică Popescu.

Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro

UPDATE: Corina Dănilă: Este o pierdere foarte mare pentru noi Andrei Blaier

Corina Dănilă, care a lucrat împreună cu Andrei Blaier la filmul "Crucea de piatră", a declarat pentru MEDIAFAX că dispariția cunoscutului regizor este "o pierdere foarte mare" și că a plecat dintre noi "un OM".

Corina Dănilă și-a amintit că l-a cunoscut pe Andrei Blaier pe vremea când era studentă și a avut o relație foarte strânsă cu acesta, pentru că în cadrul filmului el era foarte legat de oamenii cu care lucra.

"N-a fost nevoie să-mi explice de multe ori ce voia de la mine. Știa să te conducă foarte bine. Și de asta era un regizor mare, știa să lucreze cu fiecare actor în parte. Este o pierdere foarte mare pentru noi și Andrei Blaier. Sunt din ce în ce mai multe pierderi. Ieri a fost Sfântul Andrei, astăzi este 1 decembrie, pot să spun doar că a plecat un OM", a spus Corina Dănilă.

Departamentul Life, life@mediafax.ro

UPDATE: Ion Besoiu: Andrei Blaier a fost un camarad perfect

Actorul Ion Besoiu a declaratpentru Mediafax că Andrei Blaier, care a murit joi dimineață, a fost "un camarad perfect, un artist deosebit, un prieten sensibil și un foarte bun pedagog".

"Sunt profund îndurerat pentru dispariția unui alt regizor român de cinema", a spus Besoiu, care și-a amintit că sub îndrumarea lui Andrei Blaier a făcut unul din primele sale filme, "Furtuna", apoi a căpătat notorietate cu "Lumini și umbre", realizat de același regizor.

"Acum au mai rămas foarte puțini regizori de talia lui", a spus Besoiu.

Regizorul Andrei Blaier a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, joi dimineață, după o lungă și grea suferință, au declarat pentru MEDIAFAX apropiați ai cineastului.

Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro

UPDATE: Albulescu, despre decesul lui Blaier: Este un sfârșit de toamnă urât pentru noi; ne pleacă regizorii

Actorul Mircea Albulescu a declarat, pentru Mediafax, că este "un sfârșit de toamnă rău și urât" pentru cinematografie, pentru că dispare și Andrei Blaier, după decesul lui Liviu Ciulei și Alexandru Tocilescu.

"Este un sfârșit de toamnă rău și urât pentru noi. Acum câteva zile, Toca (Alexandru Tocilescu, n.r.), iată că acum Andrei Blaier, la începutul lui iulie, Liviu Ciulei. Ne cam pleacă regizorii", a spus Mircea Albulescu.

"De Andrei Blaier mă leagă faptul că am făcut aceeași școală generală, același liceu, ne-am văzut și pe platourile de filmare și, locuind în același cartier, ne-am văzut și la un pahar de vin, nu ca să bem, ci ca să vorbim. Încă mai avea planuri, încă se visa în spatele camerei de filmat. Dumnezeu să-l odihnească!", a mai spus Albulescu.

Departamentul Life, life@mediafax.ro


 
Publicat la 01-12-2011 13:45, Sursa www.gandul.info