Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 26-04-2024)
EUR 4.9765 RON
USD 4.6373 RON
GBP 5.8018 RON
CHF 5.0832 RON
XDR 6.1121 RON
XAU 350.321 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Parcul Național Domogled devastat de un puternic incendiu
Stire publicata in
În seara zilei de 1 decembrie, a.c., Detașamentul de Pompieri Orșova și Garda II Baia de Aramă au intervenit cu o autospecială, un autocamion și 14 subofițeri, pentru stingerea unui incendiu de litieră izbucnit în pădurea de fag din Parcul Național "Domogled - Valea Cernei",  pe raza Ocolului Silvic Tarnița. În momentul în care pompierii au ajuns la fața locului s-a constatat că existau mai multe focare de incendiu. Unul dintre acestea, cu o suprafață de aproximativ 2 ha, a fost lichidat la ora 21:00.  Pentru  stingerea celui de-al doilea focar nu s-a mai putut interveni din cauza zonei greu accesibile și a întunericului, fapt pentru care subofițerii din cadrul Detașamentul de Pompieri Orșova și Garda II Baia de Aramă s-au retras din dispozitiv după aproape 8 ore de luptă cu flăcările. În supraveghere au rămas 5 rangeri din cadrul Parcului Național Domogled "“ Valea Cernei. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul de către persoane rămase necunoscute. În dimineața zilei de 2 decembrie, au fost reluate operațiunile de localizare și lichidare a focarelor de incendiu, 25 de subofițeri și un ofițer din cadrul Gărzilor de Intervenție Orșova și Baia de Aramă intervenind cu 2 autospeciale. Până la închiderea ediției incendiul nu a fost lichidat, terenul fiind foarte greu accesibil, lipsa surselor de apă spunându-și cuvântul.

Al doilea mare incediu
Acest incendiu tinde să devină al doilea mare eveniment de acest gen ce a devastat Parcul Național Domogled "“ Valea Cernei în ultimii 11 ani. Reamintim faptul că în anul 2000 parcul a fost cuprins de un puternic incendiu în care au ars peste 90 de hecatre de pin negru de banat.  Cel mai important lucru este faptul că pădurile de pin negru de pe 90 ha ce au ars în incendiul din 2000 nu s-au regenerat astfel încât să putem spune la ora actuală că rănile acelui incendiu s-au cicatrizat. Încă de pe atunci se tot vorbea de faptul că asupra zonei există o presiune astronomică, în special în zona celor 7 izvoare, acolo unde turiștii veniți din toată țara fac adevărate dezastre lăsând în urma lor tone de deșeuri. De altfel, populația nu este aproape deloc receptivă la importanța acestui parc. Având o suprafață de 62.000 de ha, Parcul Național Domogled "“ Valea Cernei este al doilea ca mărime din țară, dar unicul care înglobează un întreg bazin hidrografic. Parcul adăpostește miezul ariei de răspândire a pinului negru de Banat, relict glaciar și totodată un endemit al Văii Cernei. Parcul este compus la rândul lui 11 rezervații naturale și anume: Domogled, Coronin "“ Bodina, Iauna Craiova, Belareca, Peștera Ion Bârzovi, Vârful lui Stan, Cheile Țesnei, Piatra Cloșanilor, Ciucevele Cernei, Peștera Martel și Cheile Corcoaiei. În această vale străjuită de munți se găsesc păduri de pin negru de Banat, sate de munte izolate de lume, făgete virgine, arbori mamut, peșteri nedeschise turismului, poieni cu narcise, pajiști și pășuni de o frumusețe sălbatică aparte. Tot aici există o floră formată din 1051 de specii, o faună cu 1500 specii de fluturi, 220 de peșteri și grote, capre negre, urși, lupi și alte animale mari și mici. Tot în acest parc se află și 12 cătune, ce  numără doar 65 de familii, locuințele nefiind racordate la energie electrică și nu au drumuri care să facă legătura cu alte localități mai mari.
Publicat la 02-12-2011 21:16, Sursa www.jurnalul.ro