Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 26-04-2024)
EUR 4.9765 RON
USD 4.6373 RON
GBP 5.8018 RON
CHF 5.0832 RON
XDR 6.1121 RON
XAU 350.321 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Românii încalță patinele și se urcă pe schiuri
Stire publicata in
VIDEO Românii încalță patinele și se urcă pe schiuri

Majoritatea patinoarelor în aer liber din țară și-au deschis porțile.

LA SCHI
Pasionații sporturilor de iarnă se roagă să ningă în următoarele săptămâni


Românii își pregătesc patinele, clăparii și schiurile. Oficial, am intrat în febra sporturilor de iarnă. Chiar dacă încă nu a nins, iar în timpul zilei gerul nu face țurțuri, trebuie să fii pregătit din timp de pârtie. Apa nu a înghețat, însă patinoarele artificiale și-au deschis porțile.

Gratis până la jumătatea lunii


În ultimele zile, în țară s-au deschis mai multe patinoare în aer liber. Fruntaș rămâne Bucureștiul. Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement a deschis alaltăieri, de Ziua Națională, patinoarele în aer liber din Cișmigiu, Herăstrău și Tineretului. De luni până joi, programul va începe la ora 10.00 și se va închide la 21.00.

În weekend, programul se prelungește cu oră seara, iar duminica - până la miezul nopții. Taxa de intrare este de 10 lei în cursul săptămânii și 15 de lei lsămbăta și duminica. Cei care nu au patine le pot închiria cu 10 lei, pentru două ore.

În timpul săptămânii, în primele două ore de program, de la 10 - 12, în Cișmigiu și Herăstrău se poate patina gratuit. Pentru primul, această ofertă ține până pe 23 decembrie, iar în Herăstrău, promoția se încheie la jumătatea acestei luni.

Se patinează sub Tâmpa


Brașovenii au invadat Patinoarul de sub Tâmpa. Inițial, autoritățile locale au decis să-l deschidă doar pentru o zi, pe 1 decembrie, și să aștepte ca soarele să-și mai domolească razele în următoarele săptămâni. Însă, pentru că gheața a fost în stare perfectă, reprezentanții Clubului Sportiv Societatea de Patinaj Brașov, cei care au grijă de patinoar, au decis să-l deschidă de astăzi.

Ploieștenii sunt așteptați să patineze în aer liber pe Olimpia. Deschiderea oficială va avea loc pe 19 decembrie. Centrul de închirieri are peste 400 de perechi de patine. Intrarea pe gheață este între 10 și 13 lei. În complex există două fast fooduri și un restaurant.

Gheață în Timișoara, Cluj și Constanța


O parte din parcarea mall-ului Iulius din Timișoara a înghețat. Patinoarul Ice Dream are o suprafața de 1.200 mp și este comparabil ca dimensiuni cu cel din fața Primăriei Parisului, Hotel de Ville. Clujenii au la dispoziție mai multe patinoare. De Ziua Națională, în cartierul Grigorescu și în zona Gheorgheni s-au deschis două patinoare. Municipalitatea clujeană anunță că duminică va deschide cel de-al treilea patinoar în aer liber din oraș. Acesta va fi amplasat, ca și anul trecut, chiar în centrul orașului, iar tarifle nu se vor schimba: 16 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți. Cei care vor să închirieze patine vor plăti 10 lei.

La Constanța, motoarele care țin gheața intactă pe patinoar au reușit să învingă razele soarelui. Se patinează de la jumătatea lunii noiembrie. Un bilet de intrare costă 15 lei. Patinoarul arădean urmează să se deschidă săptămâna viitoare. Are 1.800 de metri pătrați, iar la fel ca anul trecut și după regulile celorlalte patinoare, intrarea pe gheață se va face din două în două ore, începând cu ora 10.00. (A colaborat Antoaneta Etves)



FĂ‚RĂ‚ CRAMPE

Instructorii spun să nu pui schiurile în picioare până nu faci exerciții de încălzire


Unii administratori de pârtii încearcă să forțeze deschiderea sezonului chiar dacă încă nu prea a nins. În Azuga, Cavnic, și două stațiuni din Harghita au fost montate deja tunurile de zapadă. Schiorii se roagă să vină zăpada adevărată.

Pentru cei care n-au schiat vreodată, dar vor să plutească deasupra zăpezilor, am făcut un îndrumar al pieselor de echipament pe care trebuie să le aibă în vedere un începător. Lista a fost creată după sfaturile unui instructor de schi. De la șosete până la casca de protecție sau clăpari, am ales prețurile cele mai bune, fără să neglijăm calitatea. Investiția, aproximativ 4.300 de lei, conform calculelor noastre, e una pe termen lung, schiorul putând folosi piesele alese de noi și după ce trece la nivel mediu.

În ceea ce privește costurile unei zile de schi, singura cheltuială o reprezintă doar abonamentul telescaunului care e în jur de 120 de lei. În plus, o lecție de o oră cu un instructor profesionist costă aproximpativ 100 de lei.

Sfaturi

Înainte de a lua lecții de la un instructor e bine să faci câteva exerciții utile. Chiar dacă pare ciudat, schiorii spun că e foarte important să-ți cunoști bine echipamentul, cum să-ți pui clăparii și schiurile în picioare sau cât de repede poți scăpa de acestea în cazul unor accidente nefericite sau probleme care se pot întâmpla pe o pârtie. Primele mișcări pe schiuri fă-le pe o suprafața dreaptă, nu pe o pârtie, chiar dacă e marcată ca fiind pentru amatori.

Înainte de a pune schiurile în picioare fă o încălzire de aproximativ 10 - 15 minute. Exerciții de gimnastică. Eviți pericolul de a face întinderi sau crampe musculare încă de la primele mișcări pe zăpadă. Acest sport solicită destul de mult mușchii.

Primele mișcări


Exersează cu un schi și fă-ți viteză cu ajutorul celuilalt picior și al bețelor. Păstrează-ți echilibrul, apoi întoarce schiul în față, până te oprește. Cu ambele schiuri în picioare, mută-ți câte un picior învârtindu-te în același punct. Printre primele mișcări de bază pe care poți să le exersezi și fără instructor sunt: urcarea, care se face pe o parte, dar și frânarea, care se execută unind schiurile în față, formând o poziție în formă de V. De asemenea, te va ajuta la început să înțelegi principiile schiatului, mutând picioarele ca și cum le-ai târî și ajută-te de bețe. Apoi, exersează alunecarea, folosind doar bețele.

Când consideri că ai mai avansat în cunoștințe și vrei ceva mai multă viteză, chiar și pe suprafață plană, nu trebuie decât să ai o poziție mai joasă, coatele lipite de corp, iar mâinile înclinate spre vârfurile schiurilor.

Citiți și:

Publicat la 03-12-2011 00:46, Sursa www.evz.ro