Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
COMENTARIU Bloomberg: Temerile franco-britanice din '89 privind FORȚA IREZISTIBILĂ‚ a Germaniei reunificate devin realitate
Stire publicata in
COMENTARIU Bloomberg: Temerile franco-britanice din '89 privind FORȚA IREZISTIBILĂ‚ a Germaniei reunificate devin realitate Postat la: 08.12.2011 17:11

COMENTARIU Bloomberg: Temerile franco-britanice din '89 privind FORȚA IREZISTIBILĂ‚ a Germaniei reunificate devin realitate

Temerile franco-britanice din 1989, când președintele Francois Mitterand și premierul britanic Margaret Thatcher au manevrat să blocheze reunificarea Germaniei de teamă că va deveni o forță irezistibilă, sunt pe cale să devină realitate, comentează Bloomberg.

Criza financiară din Europa din ultimii doi ani s-a intensificat, iar în 2012 ajung la maturitate datorii pe termen scurt și lung ale guvernelor din zona euro în valoare de 1.100 miliarde de euro.

În aceste condiții, cancelarul german Angela Merkel l-a obligat pe președintele francez Nicolas Sarkozy să bată în retragere și l-a marginalizat pe premierul David Cameron.

Dominația Berlinului a slăbit echilibrul de putere franco-german.

Extinderea crizei datoriilor și încetinirea creșterii economice au urcat costul împrumuturilor Franței la un nivel record de la înființarea euro, față de datoriile Germaniei.

Rezultatul ar putea fi o redesenare a hărții politice, chiar și Polonia, invadată de Adolf Hitler în 1939, cerând acum un rol mai puternic al Germaniei.

"Suntem lider fără voia noastră. Am încercat timp de 50 de ani să nu o facem. Germania va trebui se se maturizeze. Este un lucru nou, va fi o perioadă de învățare și vor fi făcute greșeli", a declarat într-un interviu Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în Marea Britanie și Statele Unite, în prezent președinte al Conferinței pentru Securitate din Munchen.

Merkel va merge la summitul UE care începe în această seară la Bruxelles cu o agendă anti-criză care subliniază prioritățile germane pentru supravegherea mai strictă a bugetelor și măsuri către o uniune fiscală, cu un rol minim al Băncii Centrale Europene.

Sarkozy a susținut propunerile germane și a obținut concesii în unele privințe, dar a renunțat la obiectivul Franței de a aduce BCE în avangarda luptei anti-criză.

"Ce este corect pe o parte a Rinului este corect și pe cealaltă", a afirmat Sarkozy, referindu-se la fluviul de 1.320 de kilometri care formează o mare parte din frontiera franco-germană. El a arătat, într-un discurs susținut pe 1 decembrie că istoria și geografia au făcut ca Franța și Germania să fie atât rivale, cât și partenere.

Cele două națiuni s-au luptat în trei războaie între 1870 și 1945 și, după al Doilea Război Mondial, liderii lor au promovat integrarea europeană pentru a preveni să se mai producă și o a patra confruntare.

Primul pas spre crearea Uniunii Europene actuale formată din 27 de țări a fost Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, înființată în 1951, pentru un control comun al resurselor care să facă imposibil un conflict armat, din punct de vedere material, a arătat Robert Schuman, la acea dată ministru francez de Externe și arhitect al unității europene.

Patru decenii mai târziu, unificarea Germaniei a fost considerată un pod prea greu de trecut de către Mitterrand și Thatcher, potrivit unei scrisori declasificate scrisă de secretarul privat al premierului britanic de atunci, care descrie o întâlnire de la Paris a celor doi lideri.

Potrivit scrisorii, Thacher considera că unificarea va fi "o problemă majoră", iar Germania va câștiga chiar mai multe teritorii decât pe vremea lui Hitler.

Pe de altă parte, Mitterrand ar fi jucat un rol dublu, el considerând că nu este nevoie să se opună, întrucât liderul sovietic Mihail Gorbaciov nu va permite reunificarea germană, potrivit memoriilor fostului cancelar Helmut Kohl.

"Una dintre cele mai profunde consecințe ale crizei euro este că Franța a fost aproape marginalizată. Modelul balanței de putere franco-germane a devenit învechit, iar Germania și alte țări trebuie să regândească UE", consideră Gary Smith, director general al Academiei Americane din Berlin.

Ascensiunea Germaniei a provocat nemulțumiri în Europa și invenctive în țări precum Grecia, unde unii politicieni au comparat cererile germane pentru austeritate cu trecutul nazist.


 
Publicat la 08-12-2011 17:48, Sursa www.gandul.info