Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Istoria conflictelor interetnice
Stire publicata in
Istoria conflictelor interetnice

Pe 1 decembrie, un junior român a fost bătut de trei maghiari fiindcă și-a apărat limba maternă.

ÎN AFARA GHEÈšII
Hocheiștii s-au "încins" la dușuri
Sursa: AGERPRES


Hocheiul românesc revine în actualitate după o lungă perioadă în care meciurile echipelor naționale și cele ale formațiilor de club s-au desfășurat într-un anonimat total. Din păcate, nu cu vreo performanță, ci cu un scandal de proporții, care depășește granițele sportului. Tema e una care dă apă la moară extremiștilor: un român din reprezentativa de juniori Under 16, Florin Cosmin Marinescu, a fost bătut de trei colegi de etnie maghiară chiar de 1 decembrie, ziua națională a României! Incidentul a fost ținut sub tăcere până acum două zile, când federația a emis un comunicat pe siteul oficial. Și asta doar după ce tatăl jucătorului agresat a depus memoriu la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).


Echipa ar putea fi decimată


Implicarea COSR, care mâine a anunțat că va face cunoscute sancțiunile în acest caz, arată gravitatea cazului. Forul olimpic este garantul naționalei de juniori sub 16 ani a României, o echipă înființată acum un an cu scopul de a ne reprezenta la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, competiție care va fi găzduită de Brașov.

Din pricina acestui scandal, naționala de juniori Under 16 a României ar putea fi decimată. Cei trei agresori ai lui Florin Cosmin Marinescu ar putea fi suspendați pentru mai multă vreme, caz în care mai mulți coechipieri au anunțat că se vor retrage!

"Cocoșii" sunt colegi de clasă!


Scandalul de la naționala de juniori s-a petrecut pe 1 decembrie, într-unul dintre vestiarele Patinoarului "Vakar Lajos" din Miercurea Ciuc, acolo unde este cantonat lotul U16 al României.

Conform surselor EVZ, Marinescu le-ar fi cerut coehipierilor de etnie maghiară să nu mai vorbească în limba lor maternă, ci în românește. "Măcar azi, de 1 decembrie", ar fi adăugat Marinescu. Primul care l-a contrat verbal pe Marinescu a fost ciucanul Antal Alfred, culmea, coleg de clasă cu el la Colegiul Național "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc, instituție de învățământ cu predare în limba română!

Ulterior, în cearta dintre cei doi au intervenit alți doi juniori de etnie maghiară, Gereb Istvan și Molnar Akos. Cei trei ar fi spus că "noi nu suntem români, suntem unguri"! Conflictul a continuat apoi la dușuri, acolo unde, după ce au stins în prealabil lumina, Antal Alfred, Gereb Istvan și Molnar Akos l-au altoit cu prosoapele ude pe Marinescu!

Acesta din urmă a părăsit a doua zi cantonamentul și a plecat acasă, la București. Ulterior, s-a întors, iar acum este alături de cei de la care a mâncat bătaie chiar de ziua națională a României!

REACȚIE

"«Simpatia» a existat mereu"


Doru Tureanu, cel mai bun hocheist român al tuturor timpurilor, spune că, deși a trăit și a văzut multe în carieră, a rămas cu gura căscată atunci când a auzit despre incidentul de la Ciuc.

"Această simpatie, în ghilimele, dintre români și unguri a existat mereu, dar acum s-a ajuns prea departe. Uitați-vă la Elveția. Și acolo sunt mai multe etnii, dar oamenii se înțeleg. E vorba însă de cultură, de câți ani de democrație ai în spate, de educația primită în familie, la care se adaugă implicarea politicului în viața cotidiană. Toate astea au dus la un astfel de incident. Ce măsuri aș lua eu? L-aș da afară pe cel care a instigat. Mâine poate va lăsa prosopul și va scoate cuțitul", ne-a declarat Tureanu.

POL DE PUTERE

Acum trei ani a avut loc un incident și mai grav!


Episodul petrecut pe 1 decembrie, la Miercurea Ciuc, este unul grav. De zeci de ani, între românii și maghiarii din campionatul intern și de la echipa națională au existat conflicte mai mici sau mai mari. În cele din urmă, acestea au fost rezolvate cu diplomație.

În urmă cu trei ani, povestesc sursele EVZ, s-a petrecut un incident la fel grav, trecut însă cu vederea.

Le-a interzis să vorbească în limba maghiară!

Un antrenor de etnie română, responsabil cu destinele lotului național Under 18, a pus umărul la dezintegrarea reprezentativei de juniori, după ce a intrat în vestiar și le-a cerut jucătorilor să nu mai vorbească în limba maghiară! Din lotul de 22 de jucători, 19 erau din Harghita și Covasna! Rezultatul a fost catastrofal: 19 copii au părăsit lotul! Încropit în fugă, un alt lot a făcut deplasarea la Mondiale, unde România a fost ciuca bătăilor!

La o bere după meci


Pentru populația din județele Covasna și Harghita, unde românii sunt în netă inferioritate, hocheiul este a doua religie, iar dragostea pentru formațiile favorite e trăită cu patimă. În loc de fotbal, la colț de stradă, copiii joacă hochei, indiferent de anotimp. Vara, pucul e înlocuit cu o minge sau cu o cutie de conserve, dar pasiunea rămâne aceeași.

De cele mai multe ori, la meciurile dintre SC Miercurea Ciuc și Steaua, singurele dueluri care mai colorează din când în când peisajul deșertic al campionatului intern, resentimentele sunt lăsate în tribună.

Adesea, hocheiștii de la Steaua au zăbovit în jurul Patinoarului "Vakar Lajos" din Miercurea Ciuc la o bere cu fanii de la Sport Club!

La Ciuc e un patinoar modern


Din păcate pentru București, devenit între timp al doilea pol al hocheiului pe gheață românesc, doar Steaua a mai rămas să se bată cu "ungurii". Înainte de 1989, defuncta Dinamo și Steaua erau echipele care făceau legea în campionat, cele două mari grupări având însă în componență mulți hocheiști de etnie maghiară. SC Miercurea Ciuc, portdrapelul hocheiului din "Secuime", s-a răzbunat pentru anii de "secetă". Ciucanii domină acum Liga și dispun de cel mai modern patinoar din România, făcut cu bani de la buget. La București, Patinoarul "Mihali Flamaropol" stă să se prăbușească.

BRÂNZĂ‚ BUNĂ‚

Gereb Istvan este unul dintre cei mai buni juniori


Pe Antal Alfred, Gereb Istvan și Molnar Akos îi paște excluderea din lotul național. "Asta n-ar fi o catastrofă pentru ei. Vor juca la echipele de club și, într-un final, sancțiunea va fi depășită. Problema e că, nu peste multă vreme, despre Marinescu nu se va mai auzi. În schimb, despre Antal Alfred, Gereb Istvan și Molnar Akos se va auzi multă vreme de acum înainte", e convins Tanczos Barna, președintele FRHG.

Gereb Istvan, unul dintre cei trei tineri internaționali implicați în scandalul de la Ciuc, se spune că e unul dintre cei mai talentați jucători dați de hocheiul românesc în ultimii mulți ani.

SC CSS Ciuc și Corona, două echipe pregătite de maghiari


Lotul Under 16, supranumit și Lotul FOTE, a fost alcătuit pentru a reprezenta România la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013. Juniorii sunt cantonați la Miercurea Ciuc, acolo unde fac inclusiv școala. Lotul e împărțit în două echipe, SC CSS Miercurea Ciuc și Corona Brașov. Cele două echipe sunt înscrise, la categoria lor de vârstă, și în campionatul de hochei pe gheață al Ungariei. Chiar în aceste zile, Corona Brașov, echipă pregătită de Csaba Farcas, se află în Ungaria, acolo unde va da piept cu Vasas Budapesta (azi), Fehervar (mâine) și Ujpest (sâmbătă). SC CSS Miercurea Ciuc e pregătită de tandemul Otto Keresztes - Istvan Gereb.

"La naționala sub 20 de ani, care este acum în Estonia, jucătorii se înțeleg perfect. Frații gemeni Biro și Gliga junior nu se mai ceartă și marchează gol după gol."œ
TANCZOS BARNA, președinte FR Hochei pe Gheață


ATITUDINE

"Până la urmă, nu a fost bătaie, doar l-au ciupit!"


FRHG a încercat să rezolve cazul în liniște. Cel care a declanșat însă scandalul a fost tatăl lui Florin Marinescu. Părintele celui agresat s-a dus la COSR și a depus un memoriu în care a reclamat incidentul.

"Nimeni nu e interesat de victoriile naționalei U 20 din Estonia, acolo unde tinerii noștri jucători bat tot. Din păcate, lumea e interesată de acest scandal, pe care eu îl consider o prostie copilărească. Nu poți trata niște copii de 15 ani ca pe niște adulți. Florin Marinescu și Antal Alfred sunt colegi de clasă, se cunosc bine. Am înțeles că, până la urmă, nici măcar n-a fost bătaie, ci doar l-au ciupit, cum se spune, cu prosoapele. Astea sunt dese în cantonamente printre sportivi", ne-a declarat Tanczos Barna, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, cunoscut pentru atitudinea echilibrată în cazul unor conflicte de acest gen.

"Umilințe verbale și fizice"


În schimb, comunicatul FRHG e dur. "Oficialii FRHG au dispus, de urgență, o anchetă din care a reieșit că jucătorul Florin Cosmin Marinescu a fost supus unor umilințe verbale și fizice de neacceptat. Incidentul a fost provocat de jucătorul Antal Alfred și continuat de jucătorii Gereb Istvan și Molnar Akos, care au recunoscut cele întâmplate. Având în vedere acest aspect, în cursul zilei de 12 decembrie s-a hotărât ca incidentul să fie analizat de o comisie", scrie în comunicat.

Publicat la 15-12-2011 00:46, Sursa www.evz.ro