Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 17-05-2024)
EUR 4.9751 RON
USD 4.5879 RON
GBP 5.8059 RON
CHF 5.046 RON
XDR 6.0756 RON
XAU 351.654 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
ALERTĂ‚: Rusia se pregătește de un posibil atac al Israelului și al SUA asupra Iranului
Stire publicata in

Problema va fi discutată joi la Summitul Rusia-UE de la Bruxelles, la care ia parte președintele rus Dmitri Medvedev. În ajun, ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat că un atac al Israelului sau SUA asupra Iranului va conduce la o "evoluție catastrofală a evenimentelor", cu urmări negative nu doar pentru regiune, ci "într-un context mai larg". Rusia a început să exercite o influență directă asupra Europei și a comunității internaționale în această privință, doar după publicarea raportului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică despre problema iraniană.

Dar pregătirea Rusiei în sfera militară, pentru diminuarea p0ierderilor în cazul unui atac asupra Iranului, au fost demarate de mai bine de un an. Potrivit surselor din ministerul apărării, în octombrie-noiembrie a fost optimizată baza militară 102 din Armenia.

Familiile militarilor au fost mutate în Rusia, garnizoana rusească dislocată în apropiere de Erevan a fost redusă, iar unitățile duse în apropiere de granița cu Turcia. Lansarea unui atac al SUA asupra Iranului ar fi posibil de pe teritoriul Turciei. Dar rămâne neclar ce misiuni va rezolva baza 102 în acest caz. Se știe însă că de la 1 decembrie sunt gata de luptă unitățile militare de la bazele din Osetia de Sud și Abhazia, iar navele flotei la Marea Neagră se află în apropiere de frontiera cu Georgia, care s-ar putea situa, în acest conflict, de partea forțelor anti-iraniene.

O flotă de nave de război se îndreaptă spre coastele mediteraneene, urmând să intre în portul sirian Tartus. Publicația notează că baza 102 din Armenia este un punct-cheie, avanpostul Rusiei în Transcaucazia, ocupând o poziție geopolitică foarte importantă. Dar Kremlinul se teme că această poziție va fi pierdută și semnalează că un război al SUA și Israelului împotriva Iranului ar fi o catastrofă pentru Rusia.

Georgia s-a retras în aprilie 2011 din tratatul privind tranzitul încărcăturilor militare din Rusia în Armenia, astfel că unitatea ruso-militară din Caucazul de Sud este practic izolată, alimentarea armatei ruse înfăptuindu-se numai pe calea aerului. Armenia, la rândul său, cumpără benzină, motorină din Iran, iar un război ar însemna încetarea alimentării bazei prin acest canal. Analiștii militari nu exclud implicarea Rusiei în cazul unul conflict în Iran. "În condițiile celui mai pesimist scenariu, când Teheranul va risca un eșec total într-o eventuală intervenție terestră a SUA și a NATO, Rusia îi va acorda sprijin militar. Cel puțin la nivel tehnico-militar", a estimat expertul militar Vladimir Popov.

Publicat la 15-12-2011 20:45, Sursa www.capital.ro