Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 23-02-2024)
EUR 4.9753 RON
USD 4.597 RON
GBP 5.8238 RON
CHF 5.2177 RON
XDR 6.1006 RON
XAU 298.917 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Tihamer Becze: "Nu echipa României a bătut Ungaria, ci Ținutul Secuiesc!"œ
Stire publicata in

Cel mai bun jucător al națioanalei noastre de hochei, Tihamer Becze, crede că "românii nu au nicio legătură cu acest sport"œ și că e normal că s-a intonat "imnul secuiesc"œ.

Izbucnit în momentul în care unul dintre componenții naționalei U16, Florin Cosmin Marinescu, a declarat că a fost agresat verbal și fizic de către trei colegi de etnie maghiară, în 1 Decembrie, pe când se afla în cantonament, la Miercurea Ciuc, scandalul din hocheiul românesc continuă.Jucător la HSC, cea care deține și titlul de campioană, Tihamer Becze s-a referit în presa de limbă maghiară la scandalul imnului și la cazul Marinescu. "Ținutul secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Românii nu au, practic, nicio legătură cu naționala de hochei, cu acest sport în general. Din 26 de jucători de la lotul național, 24 sunt maghiari, unul e ucrainean, iar portarul nostru (n.r. - Catrinoi) are tată român și mama maghiară", a spus jucătorul de 24 de ani. "Sincer, eu nici nu știu limba română, pentru că am crescut la Budapesta. Când am fost la București pentru analize medicale, medicii mă certau că nu înțeleg ce îmi spun", a mai afirmat hocheistul.

Becze a recunoscut că jucătorii care au evoluat sub culorile roșu, galben și albastru au cântat imnul Ungariei, însă a respins ideea că spectatorii prezenți în patinoarul "Vakas Lajos" l-au fluierat și huiduit pe cel al României. "Așa cum e obiceiul în zona Miercurea Ciuc - Gheorghieni, apoi s-a cântat imnul secuiesc. Nu înțeleg de ce se face atâta caz. E un lucru firesc, care se întâmplă la noi de ani buni".

Fost președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG), Marian Negoiță și-a amintit zilele trecute o întâmplare la care a fost martor pe patinoarul din Miercurea Ciuc. "Eram la un meci de hochei, acolo, alături de vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, care era de etnie maghiară. Când am auzit imnul secuiesc, eu am rămas jos. El, însă, s-a ridicat. M-a întrebat de ce stau jos. Și i-am explicat că acela nu e imnul României, să mă ridic. A părut foarte mirat", a declarat acesta pentru "Adevărul".  Tihamer Becze amenință cu retragereaJucătorul lui HSC Miercurea Ciuc a mai spus că dacă el și colegii de etnie maghiară s"‘ar retrage, echipa României ar fi ciuca bătăilor în Europa. "Eu am dublă cetățenie, româno-maghiară. Dacă noi plecăm, România nu ar mai fi în stare să alinieze o echipă. Ar fi ciuca bătăilor în Europa". În istoria recentă a naționalei de seniori a existat un precedent în acest sens. În 2009, jucătorii de la HC Miercurea Ciuc au refuzat să meargă la Mondiale, iar acolo România a înregistrat cinci eșecuri usturătoare, marcând un singur gol și primind 38. Atunci, însă, n-a fost vorba de un conflict interetnic, ci despre unul administrativ. 24 din cei 26 de componenți ai naționalei de hochei seniori sunt de etnie maghiară. Catrinoi este născut la Gheorghieni, iar Pisarenko este un ucrainean naturalizat.ANST și COSR ar putea tăia finanțarea loturilorÎnaintea meciului cu Ungaria, de la Miercurea Ciuc, o parte din componenții echipei naționale de hochei seniori nu numai că nu au cântat imnul României, dar l-au fredonat pe cel al adversarilor, iar apoi și pe cel secuiesc. Aflând despre asta, conducătorii Agenției Naționale pentru Sport și Tineret (ANST) și ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) au declarat că, în caz că se dovedește asta, se vor lua măsuri administrative - se va stopa finanțarea loturilor. "Ar fi extrem de rău să se întâmple așa ceva. Oricum, hocheiul românesc nu dispune de foarte mulți bani, iar popularitatea lui este scăzută", a comentat situația Adrian Catrinoi, singurul hocheist de la Steaua care face parte din lotul național de seniori."Sincer, eu nici nu știu limba română, pentru că am crescut la Budapesta. E normal să cântăm imnul nostru.''Tihamer Becze hocheist naționala RomânieiMeciurile României, la BrașovO posibilă decizie după cele întâmplate la Miercurea Ciuc ar fi ca meciurile echipelor României să nu se mai dispute acolo. Cum patinoarul din București nu se prezintă în condiții foarte bune, o soluție ar fi ca aceste partide să se desfășoare la Brașov. Acolo s-a inaugurat recent un patinoar nou, care va fi folosit și la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. În acest fel, respectiva incintă sportivă ar fi și folosită, mai cu seamă că bugetul alocat ridicării ei a dat naștere la multe discuții, el fiind cu mult peste cel cheltuit pentru construirea unor patinoare identice în Ungaria. 

Publicat la 21-12-2011 22:45, Sursa www.adevarul.ro