Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 26-04-2024)
EUR 4.9765 RON
USD 4.6373 RON
GBP 5.8018 RON
CHF 5.0832 RON
XDR 6.1121 RON
XAU 350.321 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Dezvoltare continuă pentru Chitila

Dezvoltare continuă pentru Chitila

Pentru că se apropie alegerile locale, am stat de vorbă cu Emilian Oprea, Primarul Chitilei, despre bilanțul mandatului său și planurile de continuare a modernizării orașului. Ne-am reamintit realizările care au crescut nivelul de dezvoltare al Chitilei și am aflat care sunt proiectele pentru viitorul orașului. 

Care sunt cele mai importante realizări ale perioadei 2008-2012?

E.O. "Acești patru ani au fost dedicați modernizării orașului Chitila printr-o serie de proiecte complexe, de mare anvergură, care au vizat în principal dezvoltarea infrastructurii, servicii mai bune, crearea unui mediu de viață mai sănătos, sprijin pentru tineri, cât și investiții în educație și Biserică. Unul dintre proiectele cu impact major a fost sistematizarea a zeci de străzi amplasate în zona din spatele Poștei, Cartierul CFR în totalitate, zona Deal și Rudeni care sunt încă în curs de desfășurare, precum și în alte zone din localitate. Anul acesta se vor finaliza aceste lucrări, iar Chitila va deveni prima localitate din Ilfov complet sistematizată, cu străzi asfaltate și rețele de apă și canalizare.

Am finalizat extinderea rețelei de apă și aducțiunea de apă din București, care ne asigură necesarul de apă indiferent de consumul pe care îl vom avea și, de asemenea, am finalizat și extinderea rețelei de canalizare pe toate străzile din oraș. Am înlocuit, alături de ENEL, 80% din rețeaua electrică a orașului și am început proiectul de reabilitare a blocurilor. Am construit un nou corp la Școala Nr. 1 "Prof. Ion Vișoiu" din Chitila și am modernizat celelalte școli pentru ca elevii să poată învăța în condiții mai bune. Am ridicat la roșu Biserica din Cartier și am reconsolidat, cu ajutorul cetățenilor, Biserica din Rudeni. Am acordat 281 de locuri pentru casă pentru tinerii chitileni, fiind printre primii la nivel național la capitolul sprijin pentru tineri. Am inaugurat Parcul Dendrologic din Chitila, am creat noi spații verzi și am plantat 2600 de arbori, schimbând imaginea orașului și calitatea vieții în Chitila."

Cum ați îmbunătățit serviciile pentru locuitorii Chitilei în acești ani?

E.O. "în primul rând, am rezolvat problema transportului în comun prin parteneriatul cu RATB și Primăria Capitalei, iar chitilenii beneficiază acum de transport public modern, dotat cu camere de supraveghere și un orar adaptat nevoilor cetățenilor. Am înființat un serviciu esențial pentru orașul nostru, Poliția Comunitară,  devenită acum Poliția Locală, a cărei activitate s-a reflectat deja în gradul mai mare de siguranță a cetățenilor. Am dat în folosință Piața Chitila, un loc mult așteptat de chitileni și am creat împreună cu LIDL o zonă comercială de unde chitilenii se pot aproviziona la prețuri corecte.

Am înlocuit vechiul prestator de servicii de salubritate cu Romprest care oferă servicii la standarde înalte și asigură curățenia în oraș, toate străzile asfaltate fiind aspirate și spălate în fiecare săptămână. Am reușit să plasăm forță de muncă prin Biroul Primarului în întreprinderi din Chitila sau din București. Am construit sediul pentru viitorul Centru de Evidență a Populației care va fi deschis în luna iunie și am sprijinit viața culturală în oraș prin evenimente artistice, precum și dezvoltarea copiilor prin acordarea de burse și premii pentru participarea la olimpiade și concursuri școlare.  De asemenea, am reușit, prin certificarea ISO a Primăriei Chitila, să implementăm un sistem de management al calității pentru îmbunătățirea serviciilor furnizate de Primărie în relația cu cetățenii."

Cum vedeți bilanțul acestor patru ani?

E.O. "Consider că mi-am făcut datoria față de cetățenii din Chitila. Din cele 38 de puncte ale programului meu din 2008, am realizat 34, iar acest lucru cred că este cu atât mai important având în vedere situația economică dificilă creată de criza economică mondială și lipsa de susținere financiară din partea Consiliului Județean, care a avut o conducere de altă culoare politică și nu ne-a sprijinit în demersurile noastre.

Am reușit să atragem fonduri europene în valoare de 21 milioane euro pentru sistematizarea orașului, iar pentru acest lucru mulțumesc echipei Primăriei Chitila pentru profesionalismul de care a dat dovadă. înființarea unei policlinici a fost un proiect pentru care nu am avut fondurile necesare în condițiile crizei economice și a faptului că nu există fonduri europene pentru astfel de inițiative. Construirea unui bloc ANL  este un proiect pentru care am făcut demersurile necesare, iar el a fost aprobat de Comisia Tehnică a Ministerului Dezvoltării, însă nu ni s-au alocat fonduri. Pentru înființarea unei grădinițe cu program prelungit avem deja locația stabilită și proiectul de construcție, iar ecologizarea pârâului Mangu este deja un proiect stabilit.

Realizările din acești 4 ani sunt o dovadă a seriozității și implicării mele, precum și a echipei mele și a sprijinului pe care cetățenii ni l-au acordat și pentru care le mulțumesc."

Care sunt nevoile actuale ale chitilenilor și cum veți răspunde acestor nevoi?

E.O. "Chitila s-a dezvoltat enorm în ultimii ani și a ajuns la un nivel la care și nevoile s-au schimbat, odată cu evoluția localității. Dacă elementele esențiale ale dezvoltării unui oraș au fost deja îndeplinite (sistematizare, rețele de apă și canalizare, servicii de calitate), acum este vremea consolidării a ceea ce am obținut și a evoluției pentru o viață mai bună, mai liniștită și într-un mediu mai curat și benefic pentru locuitorii săi. Din discuțiile cu cetățenii și analizând nevoile de dezvoltare ale orașului, am identificat câteva direcții principale de acțiune și am realizat deja studii de fezabilitate pentru cele mai importante proiecte pentru următorii ani.  

în primul rând, avem nevoie să continuăm și să finalizăm proiectele aflate în derulare. Apoi, avem în plan construirea unei grădinițe cu program prelungit cu 120 de locuri și realizarea de investiții pentru reabilitarea corpului vechi al Școlii Nr 1 și introducerea de instalații de încălzire centralizată în toate școlile din oraș. Vom crea un sistem de transport public intern pentru a facilita accesul chitilenilor din zona Cartier sau dinspre Mogoșoaia către centrul Chitilei. Vom continua reabilitarea termică a blocurilor și vom asfalta toate drumurile de exploatare agricolă dinspre Pădurea Râioasa, prin fonduri europene.

Vom ecologiza pârâul Mangu,  vom dezvolta proiectul de agrement pentru această zonă, pregătit pentru anul viitor și vom continua amenajarea de spații verzi pentru ca orașul nosru să devină cu adevărat verde. Vom crea un parc în zona Cartierului Tineret și vom reamenaja parcul din Cartierul CFR. în plus, vom reabilita Piața Gării din Chitila, locație care va deveni o zonă pietonală, cu spații verzi și vom amenaja o parcare pe strada Aurel Vlaicu.

Vom continua să acționăm pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân și vom inventaria și steriliza, acolo unde este cazul, câinii cetățenilor din oraș pentru a preveni acest fenomen. Siguranța cetățenilor este o direcție prioritară pentru următorii ani, în acest sens avem în plan montarea a peste 80 de camere de supraveghere în oraș, care vor fi conectate la dispeceratul Poliției Locale, permițând astfel o intervenție mai rapidă a Poliției, dar și prevenirea actelor de vandalism sau a altor infracțiuni.

Vom extinde Baza Sportivă din Cartierul CFR cu un bazin de înot, un teren de rugby și unul de baschet, precum și o școală de tenis de câmp și un club sportiv, din dorința ca acest loc să devină un centru important pentru chitileni și pentru desfășurarea de competiții sportive. Vrem astfel să redăm Chitilei rugby-ul, un sport în care localitatea noastră a avut performanțe notabile în trecut și care va fi readus în orașul nostru în parteneriat cu Federația Română de Rugby. Vom continua de asemenea să dezvoltăm viața culturală a orașului, prin evenimente precum Zilele Chitilei și Chitila Film Fest, dar și crearea unor cercuri de activități culturale la Casa de Cultură Tudor Arghezi prin care să atragem chitilenii în diverse acțiuni desfășurate de Primăria Chitila și organizațiile non-guvernamentale din oraș. Vom crea în toate parcurile din Chitila info-chioșcuri, precum și zone cu internet wireless pentru ca aceste locații să devină un loc de socializare și petrecere a timpului liber pentru chitileni. Și vom continua să atragem investiții pentru crearea de noi locuri de muncă în orașul nostru, fiind deja în discuții cu o serie de societăți care vor să investească în Chitila."

De ce anume aveți nevoie pentru a duce la îndeplinire aceste proiecte?

E.O. "în primul rând am nevoie de sprijinul chitilenilor. împreună am construit până acum și doar împreună putem realiza aceste proiecte și putem crea pentru noi și copiii noștri o viață mai frumoasă. Ne propunem să creăm o coeziune între cetățeni și să consolidăm comunitatea orașului nostru, iar pentru aceasta avem nevoie să fim solidari, să dăm dovadă de spirit civic, să protejăm ceea ce am realizat și să ne implicăm în viața orașului.

De asemenea, am nevoie de echipă și de consilierii din jurul meu care să mă susțină în demersurile mele, precum și de Consiliul Județean, pentru care le recomand chitilenilor să voteze USL și Marian Petrache la Consiliul Județean Ilfov. Eu voi continua să lupt pentru proiectele de modernizare a orașului și voi fi aproape de cetățeni și de mediul de afaceri local și sper ca astfel Chitila să devină un oraș verde, european." 

Publicat la 06-06-2012 12:21, Sursa