Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Cartierul Regina Maria din Chitila

Poate vă gândiți că este un cartier nou, dar de fapt este unul din cele mai vechi zone din oraș: Cartierul CFR din Chitila și-a recăpătat denumirea de odinioară și se numește acum Regina Maria.

Sunt multe lucruri din istoria orașului nostru pe care majoritatea chitilenilor fie nu le știu, fie le-au uitat. Unul dintre ele este că zona Cartierului Regina Maria (fost CFR) este una din primele zone locuite din Chitila. Pe vremurile când orașul nostru era o localitate cu doar câteva zone locuite, undeva pe la începutul secolului XIX, iar în ceea ce astăzi reprezintă centrul orașului nu erau decât livezi sau plantații agricole, cartierul Regina Maria apărea ca un cartier nou, primele sale străzi fiind Mihai Eminescu, Vasile Pârvan, Vasile Alecsandri si Barbu Delavrancea. Biserica de aici a fost construită de-abia în anii ’40, iar după această perioadă, zona s-a dezvoltat și au apărut străzi noi. în 1925, acest cartier purta denumirea Regina Maria, în onoarea Reginei Maria. Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, Regina Maria a fost soția Regelui Ferdiand, o personalitate iubită de poporul român și considerată nu doar foarte frumoasă, dar și foarte inteligentă, ea fiind sfetnicul Regelui Ferdinand. Denumirea unui cartier cu numele său a fost un elogiu pentru originea sa nobilă și pentru dragostea pe care a purtat-o românilor, iar documentele din perioada interbelică care atestau această denumire pentru cartierul din Chitila au stat la baza deciziei Primăriei Chitila de a reda acestui cartier numele nobil de altădată. Cu avizul Comisiei Județene de Acordare a Denumirilor și pe baza unei Hotărâri de Cosiliu Local, Cartierul Regina Maria și-a recăpătat denumirea, spre mândria locuitorilor săi. Fostul Cartier CFR  este de acum, nu doar un cartier complet modernizat, cu o infrastructură la nivel european, dar și o locație aparte, cu un nume istoric, având toate ingredientele pentru a redeveni cartierul select din perioada interbelica. 

Publicat la 08-08-2012 10:29, Sursa