Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
2012 - un an de dezvoltare pentru Chitila

La final de decembrie, am făcut împreună cu primarul Emilian Oprea retrospectiva proiectelor care s-au derulat în acest an și a celor care așteaptă să fie implementate în 2013. A fost un an plin, cu multe promisiuni onorate, dar și cu un nou vot de încredere din partea chitilenilor pentru primarul lor.

Care au fost cele mai importante realizări ale anului 2012?

E.O.: ”O lucrare de anvergură, sistematizarea zonei Deal și a localității Rudeni reprezintă un proiect major pentru Chitila, în care am investit foarte mult și pentru care s-a muncit pe tot parcursul anului. Finalizarea rețelei de apă și canalizare și aducerea străzilor la nivel de piatră spartă în Rudeni, precum și sistematizarea completă a tuturor străzilor de pe partea dreaptă a Șos. Banatului în zona Deal, înseamnă enorm pentru dezvoltarea acestor zone. Așadar, am finalizat cu succes primele etape ale acestui proiect, celelalte urmând să fie realizate anul viitor. De asemenea, am reușit să acordăm un nou lot de terenuri în zona Deal pentru tinerii chitileni care vor să-și construiască o casă, iar anul viitor vom continua cu o nouă etapă, în zona Cartierului Regina Maria, unde deja am pregătit proiecte de amenajare a zonei.  

Amenajarea parcurilor a reprezentat un alt proiect prioritar, care a fost dus la bun sfârșit prin reabilitarea parcului din Cartierul CFR, finalizarea lucrărilor la Parcul Dendrologic și realizarea Parcului din Cartierul Tineret.

Am investit și în școlile din oraș, în modernizarea lor, în crearea unor condiții cât mai bune pentru elevii chitileni, precum si pentru micuții care din acest an au început clasa 0.

Nu în ultimul rând, am pus la dispoziția cetățenilor Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Chitila, a cărui utilitate este de netăgăduit.”

Cum ați descrie acest an, având în vedere că au avut loc și alegeri locale?

E.O.: ”A fost un an greu, cu multe provocări, dar și cu realizări. Orașul s-a schimbat văzând cu ochii, condițiile de viață s-au îmbunătățit continuu, iar aceste lucruri nu pot decât să-mi dea sentimentul că mi-am făcut datoria față de chitileni, atât eu, cât și echipa Primăriei și Consiliul Local.

Gradul de satisfacție al cetățenilor față de munca mea s-a văzut în rezultatele alegerilor, când 84% dintre chitilenii care s-au prezentat la vot mi-au acordat din nou încrederea lor. Pentru acest lucru le mulțumesc și le promit că nu îi voi dezamăgi nici pe viitor. Votul lor a însemnat enorm pentru mine, acesta fiind dovada că tot ceea ce am făcut în ultimii ani a avut rezultate vizibile, că am reușit să realizăm lucruri concrete pentru acest oraș și să facem ca viața în Chitila să fie cu adevărat mai bună pentru locuitorii ei.

Eu voi continua să realizez tot ceea ce am promis. Mi-aș dori ca aceste proiecte in desfășurare să fie finalizate în cel mai scurt timp posibil, în măsura în care situația financiară la nivel național (destul de dificilă după cum deja cunoașteți) ne permite.

Care au fost problemele/provocările anului 2012?

E.O.: ”Cea mai mare provocare a fost implementarea proiectelor europene. Acest lucru a însemnat un efort susținut în ceea ce privește seria de cerințe tehnice și birocratice ale proiectelor, precum și asigurarea susținerii financiare.

Chitilenii trebuie să știe că în cadrul proiectelor europene, Primăria trebuie să contribuie cu o parte din costurile proiectului, dar și să plătească toate lucrările, pentru ca apoi să recupereze sumele respective de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Termenul de recuperare a sumelor plătite pentru realizarea investițiilor a fost unul foarte lung, de până la nouă luni, motivele fiind birocratice, dar mai ales politice în prima parte a anului.

O altă problemă din pricina căreia a fost întârziată implementarea proiectelor a reprezentat-o faptul că, față de momentul depunerii cererilor de finanțare a acestora (anul 2008),  aspectele tehnice reprezentând realitatea din teren in anul 2012 s-au schimbat.

Ce v-ați propus pentru 2013?

E.O.: ”Principalele proiecte pentru anul viitor vizează finalizarea sistematizării localității Rudeni și sistematizarea străzilor din zona Deal de pe partea stângă a Șos. Banatului, precum și extinderea rețelei de apă și canalizare și asfaltarea străzii Castanilor cu 750 m prelungire în zona noului cartier de tineri. Vom reabilita strada Macului și vom sistematiza strada Islaz - din centură până la Cartierul Tineret, vom introduce iluminatul public pe străzile Oxigenului și Păcii (porțiunea de lângă pădure), vom continua plantarea de arbori și vom reabilita termic blocurile înscrise în program, dar și corpul vechi al Școlii “Ion Vișoiu”. Baza Sportivă se va extinde, vom continua demersurile pentru obținerea finanțării necesare pentru reabilitarea Casei de Cultură și proiectul pentru locuințele ANL.

Pe scurt, până la 1 iunie 2013 ne-am propus să finalizăm complet sistematizarea orașului și să încheiem proiectele europene pe care le avem în derulare, precum și pe cele care încă nu au fost demarate.

Acest lucru înseamnă un efort susținut în ceea ce privește seria de cerințe tehnice și birocratice ale proiectelor, precum și asigurarea susținerii financiare.

Cu ce dorință intrați în noul an?

E.O.: ”îmi doresc foarte mult ca latura umană a orașului nostru să se dezvolte, să creștem ca și comunitate, să fim mai uniți și mai respectuoși. încurajez comportamenul civilizat și îmi doresc ca oamenii să aibă un spirit civic ridicat, să se implice mai mult în viața orașului și să fie mai solidari. Tocmai de aceea sprijin foarte mult și școlile din Chitila în toate acțiunile lor, pentru că avem nevoie de educație pentru a ne clădi un viitor mai bun. îmi doresc să fim sănătoși cu toții și să intrăm în noul an cu bucurie și încredere, cu sănătate și gânduri bune.”

Publicat la 24-12-2012 20:11, Sursa