Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Primarul Emilian Oprea reprezintă Chitila la Bruxelles

Primarul Chitilei a primit un mandat de delegat pe o perioadă de cinci ani la Comitetul Regiunilor- organism consultativ al Uniunii Europene. O recunoaștere a reușitelor acumulate de primarul Emilian Oprea, acest mandat este și un motiv de mândrie pentru orașul nostru, care are de acum un reprezentant la nivel înalt în Europa.

Ce reprezintă mandatul dvs. de delegat la Comitetul Regiunilor?

E.O.: „Eu am fost ales delegat din partea Asociației Primăriilor Orașelor din România, alături de alți doi membri cu drepturi depline și trei supleanți, mandatul având o durată de cinci ani. Comitetul Regiunilor reprezintă interesele locale și regionale și se implică în deciziile Uniunii Europene, rolul său fiind de a prezenta punctele de vedere locale și regionale cu privire la legislația UE. Este așadar o importantă responsabilitate pentru mine, dar și o mare onoare. Criteriile care au stat la baza alegerii mele pentru acest mandat au fost experiența și pregătirea mea, implicarea în proiecte europene și reușitele pe care le-am obținut ca administrator al orașului Chitila. Prezența mea în cadrul Comitetului Regiunilor reprezintă o oportunitate de a avea acces la informație, de a crea legături cu reprezentanți ai altor țări din Uniune, de a înțelege mai bine direcția în care se îndreaptă Uniunea Europeană și de a contribui la procesul de luare a unor decizii cu impact asupra noastră a tuturor.” 

în ce acțiuni ale Comitetului ați fost implicat până acum?

E.O.: „în perioada 30 ianuarie-1 februarie, am participat la Bruxelles la sesiunea plenară a Comitetului Regiunilor. Eu am făcut parte din comisia CIVEX (Comisia pentru cetățenie, guvernanță, afaceri externe și instituționale) și EDUC (Comisia pentru educație, tineret, cultură și cercetare) și am luat parte la o serie de întâlniri și dezbateri privind inițiativele Uniunii Europene. Au fost prezenți 404 membri din întreaga Europă, 15 fiind din partea României: șase președinți de consilii județene, trei primari de orașe –municipii de județ, trei primari de orașe și trei primari de comune. Au fost dezbătute amendamentele la proiectele Uniunii Europene, au avut loc discuții în plen, întâlniri ale delegației române și alocuțiuni ale ministrului pentru Afaceri Europene, Lucinda Creighton și ale comisarului european Joaquin Almunia.”

Care au fost principalele teme de discuție în cadrul sesiunii plenare a Comitetului?

E.O.: „Au fost vizate multe domenii, însă le voi menționa pe cele care au o importanță deosebită: crearea de locuri de muncă și libera circulație a forței de muncă în cadrul Uniunii Europene, descentralizarea în U.E. și rolul Autonomiei Locale și Regionale în elaborarea și punerea în aplicare a politicilor U.E., utilizarea energiei din surse regenerabile, acordarea ajutoarelor de stat pentru zonele defavorizate din țările noi membre, politica de coeziune și de continuare a investițiilor, precum și eradicarea traficului de persoane și promovarea drepturilor electorale ale cetățenilor Uniunii. Deocamdată proiectele pe aceste domenii sunt în curs de elaborare, deci nu s-au luat încă decizii într-o anumită direcție, dar este clar că vor urma numeroase inițiative pentru îndeplinirea acestor obiective.”

La ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare din punct de vedere al strategiei Uniunii Europene?

E.O.: „Lucrul cel mai important este faptul că investițiile vor continua, iar Uniunea Europeană va sprijini proiectele din țările membre și pe viitor. însă, pentru a avea acces la finanțare, cred că va trebui să elaborăm proiecte care să aibă impact nu doar asupra orașului nostru, ci și asupra regiunii din care facem parte. Chitila fiind un oraș care evoluează permanent, va trebui să polarizăm și celelalte localități din apropiere, precum Chiajna, Mogoșoaia sau Dragomirești și să concepem proiecte comune. Proiectele dezvoltate pe perioada 2007-2013 se vor finaliza anul acesta, iar noi vom lucra în perioada următoare la strategia pentru 2014-2020, urmând ca din a doua jumătate a anului să putem stabili care sunt direcțiile pe care le vom urma.” 

Publicat la 01-03-2013 10:54, Sursa