Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 17-05-2024)
EUR 4.9751 RON
USD 4.5879 RON
GBP 5.8059 RON
CHF 5.046 RON
XDR 6.0756 RON
XAU 351.654 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Dezvaluiri / S-a lansat licitaţia pentru studiul de fezabilitate al Parcului ştiinţific de la Măgurele

Consiliul Judeţean Ilfov a lansat, săptămâna trecută, licitaţia pentru studiul de fezabilitate al Parcului Ştiinţific de la Măgurele, care se estimează că va atrage între 70-90  de companii private din domeniul înaltei tehnologii unde ar putea lucra circa 12.000 de persoane.

La evenimentul de lansare a documentaţiei de achiziţie pentru studiul de fezabilitate au participat, printre alții, Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și manager al proiectului ELI-NP, Marian Petrache, preşedintele Consiliuliui Județean Ilfov, Narcis Constantin, primarul oraşului Măgurele, Adrian Curaj, înalt repezentant al Primului Ministru, Alicia Shelley, asistenta directorului general al Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice, Răzvan Curduman, reprezentant al Consiliului Județean Ilfov și Vasile Iuga, senior adviser la PwC România.

Un proiect cu impact tehnologic, economic, cultural și social

Potrivit Asociației In­ter­naționale a Parcurilor Științifice, un parc știintific reprezintă o organizație în cadrul căreia se desfășoară activități de învățământ, cercetare, transfer tehnologic al rezultatelor cercetării, precum și valorificarea acestora prin ac­tivități economice. «Parcul științific de la Măgurele este un proiect complex care va avea impact tehnologic, economic, cultural și social.  De aceea, necesită o coordonare optimă între administrația publică centrală, administrația publică locală, sectorul privat și mediul academic, fiind, din această perspectivă, o premieră în România”, a declarat Vasile Iuga, senior adviser PWC și moderator al evenimentului,

Acesta a mai prezentat și rezultatele unui studiu privitor la potențialul proiectului. “Într-un orizont de timp de 5 ani, aici se pot atrage  între 70 și 90 de companii private inovative. În plus, investițiile efectuate ar putea genera o contribuție anuală de aproximativ 500 de milioane de euro la PIB-ul României  și ar putea crea circa 12.000 de locuri de muncă”.

Și Marian Petrache, preşedintele Consiliuliui Județean Ilfov a vorbit despre importanța proiectului de la Măgurele și crearea parcului științific. “CJ Ilfov și-a propus să optimizeze rezultatele activităților de cercetare desfășurate în cadrul proiectului ELI-NP, inițiind o serie de proiecte printre care și crearea parcului științific. Astfel, reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov au vizitat parcuri științifice din Grecia, Franța și Italia. De asemenea, în ultima parte a acestui an, am inițiat colaborarea cu Asociația Internațională a Parcurilor Științifice în vederea realizării caietului de sarcini necesar elaborării studiului de fezabilitate. În final, vreau să spun că sentimentul meu este că nimeni nu poate estima astăzi care va fi dimensiunea acestui proiect pentru că este unul aflat la limita cunoașterii”.

 

Despre ELI-NP

Numită, în sens generic, cel mai mare laser din lume, Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics – ELI-NP) este cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume care se va axa pe studiul fizicii fotonucleare și aplicații ale acesteia, fiind alcătuită dintr-un laser de foarte mare intensitate format din două lasere cu pulsuri ultrascurte de 10 petawaţi (însemnând 10% din puterea Soarelui) și cel mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama.

Primele componente ale celui mai mare şi avansat laser din lume au ajuns pe platforma de la Măgurele în august. Piesele sunt fabricate în diverse părţi de pe glob şi asamblate în Franţa, de către firma Thales. Proiectul costă 310 milioane de euro, iar construcția de la Măgurele a început în 2012 și se va termina la finele anului 2018.

Autoritățile doresc să transforme zona Măgurele într-un nucleu socio-economic, denumit Laser Valley, care să genereze dezvoltare și inovare pe modelul Silicon Valley. Laser Valley ar trebui să cuprindă, pe lângă institutul de cercetare, terenuri de sport, bazine, săli de fitness, un centru de sănătate publică, incubator de afaceri, campus studențesc modern și locuințe de tip ecoliving, toate interconectate cu cele mai moderne sisteme de transport.

 

Obiectivele Parcului Științific de la Măgurele

l exploatarea potențialului științific, tehnologic și economic la nivel regional și național;

l inițierea și dezvoltarea cooperării între mediul public, mediile de cercetare și sectorul industrial;

l promovarea inovării, valorificarea rezultatelor cercetării și tehnologiei;

promovarea investițiilor în afaceri orientate spre tehnologie;

l facilitarea implementării rezultatelor cercetării în sectorul industrial;

l identificarea căilor și modalităților de a îmbunătăți și promova transferul de cercetare, dezvoltare și inovare;

l atragerea companiilor străine, a fondurilor de investiții și a „business angels“;

l dezvoltarea de facilități de tip incubator de afaceri;

l atragerea de fonduri europene, internaționale, naționale și locale.

 

Publicat la 29-11-2016 10:15, Sursa www.jurnaluldeilfov.ro