Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Scandalul corupției din Liga I ia amploare. Șeful arbitrilor, Vasile Avram, audiat la DNA
Stire publicata in
Actualizat Scandalul corupției din Liga I ia amploare. Șeful arbitrilor, Vasile Avram, audiat la DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticoruptie au fost la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor și mai mulți arbitri au fost chemați să dea declarații, în calitate de martori, în urma acuzațiilor de corupție lansate de mai mulți oameni de fotbal în ultima vreme.

Printre cei vizați se numără Vasile Avram, șeful arbitrilor, care a fost adus la sediul DNA pentru audieri într-un dosar de corupție.

UPDATE: Reprezentanții CCA sunt anchetați de procurori într-un caz de trafic de influență. "Nu am ce să vă spun, întrebați-i pe procurori! A fost doar o percheziție", a spus Vasile Avram, la ieșirea din sediul comisiei, el fiind flancat de jandarmi și urcat într-un atomobil al oamenilor legii.

"Din câte știu eu Avram este un om inteligent și cred că a fost invitat doar să dea unele declarații la DNA. Acum nu știu despre ce e vorba, poarte procurorii au venit să analizeze arbitrajele din ultimele etape, ca să mai glumim", a spus Mircea Sandu, șeful FRF, citat de "Prosport"

EVZ a scris acum două zile că suma este echivalentul "șpăgilor" care trebuie direcționate pentru ca o echipă să beneficieze de protecție totală pentru a câștiga titlul, de bază fiind aportul arbitrilor.

Scandal în curtea campioanei Oțelul

Probleme mari sunt și la Galați. Ionel Borș, președintele Consiliului de Administrație al echipei campioane, a comandat un audit și s-a descoperit că lipsește un milion de dolari din cont. Ion Borș (55 de ani) a deținut de-a lungul timpului funcții importante de conducere la combinatul SIDEX, dar nu iese în față.

Borș a fost director general în cadrul companiei înaintea privatizării, apoi a devenit manager de resurse umane. A fost singurul director dinaintea privatizării care și-a menținut funcția după ce SIDEX -ul a fost cumpărat de multimiliardarul indian Lakshmi Mittal. La începutul anului trecut, Borș a fost promovat în funcția de director general la ArcelorMitall.

"Borș e considerat omul numărul 1 în relația cu Lakshmi. Oțelul a câștigat campionatul, dar la nivel foarte înalt s-a aflat despre scandalurile legate de arbitraj și de jocuri necurate ale conducerii. Investitorii străini au cerut explicații, pentru că nu acceptă ca numele Mittal să fie târât în asemenea scandaluri. Se poate ca asta să-i fi fost fatal lui Stan", ne-a spus un personaj din anturajul "siderurgiștilor".

Declarațiile făcute de Mircea Sandu și  Gigi Becali, conform cărora un conducător de club i-ar fi propus președintelui CCA o sumă de bani pentru arbitraje favorabile în Liga 1, au redeschis dosarul care vizează corupția din arbitraj. De asemenea, în ultimele zile, Adrian Porumboiu a acuzat manevre de culise, iar Dumitru Dragomir a declarat că scandalul ține de competența DNA-ului.

"Mă duc când vor ei, în calitate de martor, la mișto. E bine că intră procurorii în ei. Arbitrilor le va fi teamă să mai facă ce au făcut până acum cu unii dintre conducători. Dacă eu vreau să mituiesc arbitri, vorbesc cu ei personal, fără să mă poată prindă DNA. Mizele sunt vreo 35 de milioane de euro, din Liga Campionilor. Cei care fac asemenea lucruri s-au gândit să dea 4-5 milioane de euro pentru a câștiga titlul, oricum iau 30 din Ligă. Eu în Avram aveam încredere, dar nu mai am, sunt dubioase delegările. Să mă cheme pe mine să citesc stenogramele, pentru că eu știu combinațiile și înțeleg despre ce e vorba"
, a declarat Gigi Becali la postul Realitatea TV.

Corupția din Liga I ia amploare

Liga I la fotbal nici nu s-a pus bine în mișcare și deja se știe favorita la titlu. "Suspecta" de serviciu, arătată cu degetul de Adrian Porumboiu și de Marian Iancu, este CFR Cluj, echipa cea mai des și mai flagrant ajutată de arbitri în aceste prime runde. Trendul este vechi și are legătură cu sistemul putrezit din fotbalul românesc. Nicio formație n-a luat titlul în ultimii ani fără a fi protejată, de "scut" beneficiind și formațiile mici, precum Unirea Urziceni și Oțelul Galați.
Advertisement

Ardelenii au fost împinși de la spate de "fluierași" și, în ciuda acuzațiilor grave lansate de mulți patroni, oamenii care conduc acest sistem bolnav asistă impasibili la "execuțiile" cu temă. Experiența ultimelor sezoane arată că toate campioanele au fost principalele beneficiare ale erorilor de arbitraj. Oțelul a câștigat ediția trecută după ce a învins în ultimele etape pe retrogradatele Craiova și Brănești cu goluri din poziții flagrante de ofsaid.

Publicat la 24-09-2011 15:46, Sursa www.evz.ro