Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 16-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6818 RON
GBP 5.8284 RON
CHF 5.1289 RON
XDR 6.1567 RON
XAU 356.824 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Când vocea poeților însuflețește cetatea
Stire publicata in
Lira "“ simbolul inspirației poetice "“ s-a aflat la loc de cinste, sâmbătă, în templul muzicii, sub cupola Ateneului Român. Prima ediție a Galei poeziei române contemporane, gândită și organizată de Uniunea Scriitorilor, a spulberat orice temere a amfitrionului  evenimentului, Nicolae Manolescu, președintele acestei uniuni de creatori, care credea că poe­zia nu mai interesează azi pe multă lume. El, criticul literar, a întoc­mit o listă cu poeți contemporani, aflați în viață "“ "Lista lui Mano­lescu", selectând 25 de poeți, cei mai reprezentativi în opinia sa, și invitându-i să spună poezii din opera lor.

Au fost 25 plus unu, al 26-lea fiind cel care s-a îngrijit de organizarea galei "“ vicepreședintele Uniunii Scriitorilor, poetul Gabriel Chifu, un poet bun. Acest spectacol de poezie, cu participarea în scenă a autorilor, a fost încadrat între doi mari poeți, care nu au avut cum să fie prezenți: Nichita Stănescu și Marin Sorescu. Versurile lor s-au auzit prin vocea lui Ion Caramitru, invitat la această sărbătoare a poeziei de Nicolae Manolescu.

Sala plină a Ateneului l-a determinat pe amfitrion să-și schimbe "cuvântul introductiv", după cum a și mărturisit, atunci când a urcat pe scenă. Se pregătise să se plângă că "poezia nu se mai aude în cetate". Dar Nicolae Manolescu, în intenția de nu a reține prea mult atenția celor veniți să asculte vocea poeților, s-a des­curcat foarte bine cu "impro­vi­zația": "Ne-am propus să facem această gală în ideea de a face auzite și vocile poeților în cetate "“ așa cum se spunea pe vremuri, acum nu știu dacă cineva mai știe ce este cetate "“ City (...). Întrebarea unora «La ce bun poezia?», aș reformula-o: «Mai avem, oare, nevoie de poezie?». Cei mai mulți ar răspunde că nu avem nici o nevoie. Sunt destui care se lipsesc de poezie, fără să stea pe gânduri (...). Dacă ei nu aud vocea poeziei, înseamnă, în mintea lor, că nici nu există (...). Ce putem face e să vă sugerez să-i compătimim împreună". Criticul afirma că poezia spune pe limba ei ce nici o altă limbă nu o poate spune, că mesajul poetului este unic, foarte personal și misterios, că poetul spune ceva despre el, despre noi, despre lume, spune ceva esențial. Manolescu i-a îndemnat pe toți cei prezenți în sală și pe calea undelor, căci Gala s-a transmis în direct la Radio România Cultural (urmează ca la 1 decembrie să fie transmisă și la Televiziune) să-i asculte "pe cei câțiva foarte buni poeți", unii dintre ei fiind învățați de cei mai tineri din manuale, iar "alții vor fi învățați", după cum profețea criticul, care adăuga că nu toți cei buni sunt prezenți la această primă Gală și că lista sa nu e infailibilă.

... Și după ce Ion Caramitru a adus în scenă vocea lirică a lui Nichita, Nicolae Manolescu i-a invitat pe rând pe scenă pe poeții aleși de el, în ordinea de mai jos, fiecare citindu-și versurile în limita a două-trei minute: Ana Blandiana, Mihail Gălățanu, Teodor Dună, Ion Mureșan, Horia Gârbea, Liviu Ioan Stoiciu, Ioana Nicolaie, Dinu Flămând, Nora Iuga, Leo Butnaru, Daniel Bănulescu, Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Adrian Popescu, Traian T. Coșovei, Nichita Danilov, Robert Șerban, Vasile Dan, Varujan Vosganian, Florin Iaru, Ioan Es. Pop, Aurel Pantea, Nicolae Prelipceanu, Adrian Alui Gheorghe, Marta Petreu și Gabriel Chifu.

Lirica poetică s-a intercalat cu muzica cvartetului "Anima" din componența căruia fac parte Alina Șerban "“ vioara I, Elena Popa "“ vioara II, Diana Andreea Toma "“ violă și Ioana Ștefania Peteu "“ violoncel. Tinerele muziciene au adus "ingrediente" pentru un spectacol ce nu poate fi uitat.
Publicat la 20-11-2011 23:16, Sursa www.jurnalul.ro