Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 23-02-2024)
EUR 4.9753 RON
USD 4.597 RON
GBP 5.8238 RON
CHF 5.2177 RON
XDR 6.1006 RON
XAU 298.917 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
CRONOLOGIE: Personalitățile române decedate în 2011
Stire publicata in

1 ianuarie - Marin Constantin, fondatorul Corului Național de Cameră Madrigal

Marin Constantin, născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, județul Prahova, a fost muzician, compozitor și dirijor, fondator, dirijor și director pe viață al Corului de cameră Madrigal. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii și distincții românești și internaționale. Corul Național de Cameră Madrigal, formația profesionistă a Universității Naționale de Muzică din București, a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris.

3 ianuarie - Dumitru Titus Popa, jurnalist

Născut în 1940, Dumitru Titus Popa a fost șef al catedrei de presă din cadrul Facultății de ziaristică, secretar de stat, membru al Guvernului, director general al Televiziunii Române, redactor-șef al săptămânalului Românul și al săptămânalului Românul Magazin și decan al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion. Popa a fost totodată membru al Uniunii Scriitorilor din România.

18 ianuarie - Cristian Pațurcă, cântăreț și compozitor

Cristian Pațurcă, autorul "cântecelor golanilor" intonate de mii de oameni în timpul manifestației din Piața Universității din 1990, s-a născut pe 10 septembrie, 1964. Cristian Pațurcă a fost decorat cu medalia prezidențială de argint "Zece ani de la prăbușirea regimului comunist din România", în 1999, iar în aprilie 2010 a primit Crucea Națională "Serviciul Credincios - clasa a III-a".

31 ianuarie: Bartolomeu Anania, mitropolit al Clujului

Născut pe 18 martie 1921, în județul Vâlcea, Valeriu Anania a urmat Seminarul Teologic Central din București și s-a călugărit, în 1942. În 1958, a fost arestat sub acuzația de activitate legionară înainte de 23 august 1944. Condamnat la 25 ani muncă silnică, a fost eliberat în 1964. Începând cu anul 1966, Bartolomeu Anania a îndeplinit diferite funcții în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și a desfășurat în paralel o activitate scriitoricească - concretizată în piese de teatru, volume de eseistică și memorialistică -, lucrând și la adnotarea Sfintei Scripturi după Septuaginta. Pe 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar pe 2 martie 2006, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. În 2010, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

22 februarie - Ion Hobana, scriitor de literatură SF

Ion Hobana s-a născut pe 25 ianuarie 1931, în județul Timiș. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor și a condus secția de literatură pentru copii și tineret a Asociației Scriitorilor din București. A publicat cinci volume de versuri pentru copii și un roman, "Sfârșitul vacanței", înainte de a se consacra, cu precădere, literaturii SF, cu povestirea "Glasul mării" (1955), nuvela "Ultimul văl" (1957), volumele de povestiri "Oameni și stele" (1963), "Un fel de spațiu" (1988) și "Timp pentru dragoste" (2009). Prozele și studiile lui au apărut în peste douăzeci de țări.

1 martie - Nicolae Botnariuc, zoolog și biolog

Născut pe 15 martie 1915, în Râșcani-Bălți, Nicolae Botnariuc a fost decan al Facultății de Biologie din București, membru al Academiei Române și membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. A condus Laboratorul de sistematică și evoluție a animalelor și laboratorul de ecologie acvatică a Institutului de Biologie, colectivul de elaborare a lucrării "Fauna României", ca și prima expediție românească transafricană (1970 - 1971).

Romul Munteanu, critic, istoric literar și editor

Romul Munteanu s-a născut pe 18 martie 1926, în județul Hunedoara. A fost profesor la catedra de literatură comparată a Universității din București și director al editurii Univers. A primit mai multe premii și distincții, printre care premiul Uniunii Scriitorilor în 1971, 1972, 1976, al Asociației Scriitorilor din București, Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, distincțiile Palmes Academiques și Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler din partea statului francez.

23 martie - Teodor Negoiță, explorator

Teodor Negoiță, născut la 27 septembrie 1946, în județul Bacău, a fost cercetător, explorator polar și speolog, primul român care a ajuns la Polul Nord, în 1995. A fost inițiatorul Programului Român de Cercetări Polare și a participat la 14 expediții. Totodată, Teodor Negoiță a fondat și condus prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica (Stația Law-Racoviță), pe care a inaugurat-o în 2006. A primit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Comandor în 2008.

8 aprilie - Alex. Leo Șerban, critic de film

Născut pe 28 iunie 1959, la București, Alex. Leo Șerban a fost critic de film, eseist, prozator, traducător și artist vizual, senior editor la revista Dilema veche, profesor la Facultatea de Limbi Străine din București, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, dar și la Centrul de excelență pentru studiul imaginii. Articolele sale au apărut în reviste precum Cahiers du cinema (Franța), Carta di cinema (Italia) și Cover Magazine (SUA). De altfel, începând cu 1982, el a fost prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicațiilor culturale românești. Alex. Leo Șerban a fost realizator și moderator al emisiunii "Fotograme" de pe TVR Cultural (2005 - 2006). A fost singurul critic român invitat în emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot, în 2004, și a fost intervievat de The New York Times. În 2008, Alex. Leo Șerban a fost ales în urma unui sondaj, pe site-ul cinemagia.ro, "criticul de film preferat al cinefililor români".

18 mai - Mircea Horia Simionescu, prozator, publicist și eseist

Scriitorul Mircea Horia Simionescu s-a născut pe 23 ianuarie 1928, la Târgoviște. Datorită scrierilor sale de-o pregnantă originalitate - apropiate spiritual de I. L. Caragiale, Franz Kafka, Julio Cortázar, Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Urmuz -, este considerat de Mircea Zaciu un "trouble-fête" al literaturii postbelice, iar de Adrian Marino, autorul "celei mai bune și mai bine organizate parodii antiliterare din întreaga noastră literatură". Cea mai cunoscută operă a sa este ciclul de patru volume "Ingeniosul bine temperat" (1969, 1970, 1980, 1983), epopee a erorilor secolului. În 1998, el a primit premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România.

24 mai - Fănuș Neagu, scriitor

Născut pe 5 aprilie 1932, în județul Brăila, Fănuș Neagu a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg, a fost redactor la revistele Luceafărul și Amfiteatru și a scris cronici sportive la România Literară. Printre volumele sale se numără "Întâmplări aiurea și călătorii oranj" (publicistică), romanul "Scaunul singurătății", nuvelele "Dincolo de nisipuri", piesele "Echipa de zgomote" și "Casa de la Miezul Nopții sau Paiața sosește la timp". A primit premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru "Cantonul părăsit", "Frumoșii nebuni ai marilor orașe", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Nopții sau Paiața sosește la timp". În perioada 1993 - 1996, a fost director al Teatrului Național din București, iar în 2001 a devenit membru titular al Academiei Române.

7 iunie - Mircea Iorgulescu, critic, istoric și eseist literar

Mircea Iorgulescu, născut pe 23 august 1943, în județul Prahova, a fost critic, istoric literar și eseist. S-a stabilit la Paris în 1989. A fost corespondent, redactor și director adjunct al Serviciului românesc al postului Europa Liberă, între 1996 - 1999, în timp ce la RFI a fost colaborator permanent. În 1974 a debutat editorial cu "Rondul de noapte". Până la plecarea din țară a mai publicat: "Al doilea rond", "Scriitori tineri contemporani, "Firescul ca excepție", "Critică și angajare", "Ceara și sigiliul" (premiul Academiei Române), "Prezent", "Spre alt Istrati" și "Eseu despre lumea lui Caragiale".

13 iulie - Cornel Fugaru, compozitor, solist vocal și instrumentist

Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la București. A fost liderul formației rock românești Sincron (1964 - 1978), ce a acompaniat cântărețe celebre precum Anda Călugăreanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac. Fugaru a făcut numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din jurii naționale de concursuri de muzică ușoară, a susținut numeroase concerte și recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme. A adaptat numeroase melodii populare românești, iar printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără "Dau viața mea pentru o iubire", "Nu sunt sclavul tău", "Eu nu mai sunt cel de ieri". De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri, dar și din partea Uniunii Compozitorilor din România.

21 iulie - Mircea Ivănescu, poet, scriitor, eseist și traducător

Mircea Ivănescu, născut pe 26 martie 1931, a contribuit esențial la recuperarea narativității în poezia autohtonă din a doua jumătate a anilor '60 și din anii '70. Multiplu premiat pentru poezia și traducerile sale, Mircea Ivănescu a fost propus, în 1999, pentru premiul Nobel pentru literatură, de către Asociația Scriitorilor Profesioniști din România, la solicitarea Comitetului Nobel al Academiei Suedeze.

12 august - Radu Bogdan, critic de artă

Radu Bogdan, născut în 1920, a fost un cunoscut critic de artă, autorul unei celebre monografii dedicate pictorului Ioan Andreescu. A fost, totodată, membru fondator ai Uniunii Artiștilor Plastici, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă. A primit Premiul de Stat al RPR pentru monografia "Theodor Aman" și a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Mare Ofițer.

22 august - Viorica Bucur, critic de film

Viorica Bucur, născută pe 15 februarie 1946, la București, a fost critic de film și profesor universitar, ce a realizat, timp de 15 ani, "Gala desenului animat" - singura emisiune dedicată desenelor animate, înainte de căderea regimului comunist. A realizat, totodată, o serie de emisiuni cu noutăți din lumea filmului, elemente de istorie a cinematografiei și recenzii de film. Viorica Bucur a fost supranumită de generații întregi "mama desenului animat" sau "mama lui Donald".

19 septembrie - Johnny Răducanu, contrabasist, pianist și compozitor

Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila, într-o familie de romi cu o tradiție muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețu Solcanu. Cu o carieră muzicală de peste jumătate de secol, Johnny Răducanu - "Mr. Jazz of Romania", după cum l-a numit jurnalistul și muzicianul Leonard Feather - a fost un veteran al muzicii românești de jazz. Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. În ultimii ani, Johnny Răducanu a susținut nenumărate recitaluri, alături de nume cunoscute ale muzicii românești precum Anca Parghel, Mircea Tiberian, Ovidiu Lipan Țăndărică și Teodora Enache.

18 octombrie - Paul Everac, dramaturg

Paul Everac s-a născut la București pe 23 august 1924. În 1948, el a scris prima sa opera literară, poemul dramatic "Robinson". Piesele sale de teatru - peste 140 - au cunoscut reprezentări în țară și în străinătate, au fost adaptate pentru teatru radiofonic, film și televiziune, primind cronici elogioase și fiind premiate de Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din România și Academia Română. În 1986, i-a fost acordat premiul Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate. A fost director general al Televiziunii Române (1993 - 1994), iar apoi director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistă "Nicolae Iorga" de la Veneția (1995 - 1997).

24 octombrie - Liviu Ciulei, regizor

Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul și arhitectura. A debutat ca regizor, în 1957, cu spectacolul "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash, la Teatrul Municipal din București, actualul Teatru Bulandra, unde a fost director artistic timp de peste 10 ani. Cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum și numeroase spectacole de teatru, unde și-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor, aceste producții fiind recompensate de-a lungul timpului cu distincții prestigioase. Printre distincțiile obținute de Liviu Ciulei, se numără premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes din 1965, pentru "Pădurea spânzuraților", Globul de Cristal, la Karlovy Vary, în 1969, pentru filmul "Valurile Dunării", premiul de excelență UNITER și premiul de excelență în cinematografia română.

29 noiembrie: Alexandru Tocilescu, regizor de teatru

Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, a fost unul dintre cei mai apreciați regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca "O zi din viața lui Nicolae Ceaușescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roșie", "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfârșit de partidă", "Comedie roșie" și a regizat filme. În 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate.

1 decembrie - Andrei Blaier, regizor și scenarist

Născut pe 15 mai 1933, în București, Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar și seriale de televiziune, precum "Diminețile unui băiat cuminte" (1967), "Cireșarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), "Prin cenușa imperiului" (1976), "Lumini și umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanța cea mare" (1988), "Divorț din dragoste" (1991), "Crucea de piatră" (1993), "Terente - regele bălților" (1995), "Dulcea saună a morții" (2003). Pentru "Ilustrate cu flori de cîmp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzător, original", Blaier a primit premiul Asociației Cineaștilor din România (ACIN).

11 decembrie - Leonida Lari, poetă, publicistă și om politic din Basarabia

Poetă, publicistă și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România, Leonida Lari s-a născut pe 25 octombrie 1949 în satul Buruceni, raionul Bălți, din Republica Moldova. Ea a avut trei mandate de deputat în Parlamentul României, a fost membră a Uniunii Scriitorilor din România și a fost distinsă de Academia Română cu premiul pentru poezie "Mihai Eminescu". A primit titlul de Cavaler al Ordinului Republicii Moldova.

11 decembrie: Mihnea Gheorghiu, scriitor, traducător și cineast

Născut pe 5 mai 1919, la București, Mihnea Gheorghiu a fost președintele Uniunii Cineaștilor din România. De-a lungul anilor a desfășurat o bogată activitate didactică și a fost redactor fondator al revistei Secolul XX. A debutat ca scriitor în anul 1937. O bună parte din activitatea sa a fost dedicată traducerilor antologice din limba engleză a întregii opere a lui William Shakespeare și Walt Whitman. A fost ales membru în numeroase instituții de prestigiu din țară și din străinătate, ca Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Cineaștilor din România, Academia Română, Academia de Istorie din Caracas, Asociația internațională Shakespeare, Academia de Științe din New York etc.

12 decembrie - Mălina Olinescu, cântăreață

Cântăreața de muzică pop Mălina Olinescu s-a născut pe 29 ianuarie 1974, fiind fiica cântăreței Doina Spătaru și a actorului Boris Olinescu. A început să participe la festivaluri încă de când avea 5 ani și a fost acceptată în 1996 în trupa de cântăreți din popularul show de televiziune "Școala Vedetelor", difuzat la TVR. A fost premiată la Festivalul de la Mamaia și la "Cerbul de Aur". A câștigat, în 1998, cu piesa "Eu cred", selecția națională Eurovision și a reprezentat România în ediția concursului muzical de la Birmingham (Marea Britanie).

19 decembrie - Mariana Șora, scriitoare și traducătoare

Mariana Șora, născută pe 26 mai 1917, la Budapesta, a semnat numeroase volume de eseistică, memorialistică, critică literară și romane. Stabilită la Timișoara, de la doi ani, s-a căsătorit în 1939 cu Mihai Șora, iar din 1978 s-a stabilit la Munchen. A scris critică - "Heinrich Mann", "Unde și interferențe. Studii, eseuri, articole", cu texte despre I. L. Caragiale, Ion Creangă, Lucian Blaga, Thomas Mann, Jacob Wassermann, Robert Musil, Franz Kafka, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Heinrich Böll, Günter Grass, "Cunoaștere poetică și mit în opera lui Lucian Blaga", "Cioran jadis et naguère" -, ficțiune și memorialistică.

Publicat la 28-12-2011 14:16, Sursa www.mediafax.ro