Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Două culturi reunite prin arta a doi mari dansatori
Stire publicata in

Doi dansatori și coregrafi reprezentativi în țările lor "“ Răzvan Mazilu din România și Motoko Hirayama din Japonia "“ au dat naștere unui proiect care, la prima vedere, nu e altceva decât o punte culturală și umană între două zone foarte îndepărtate geografic: spectacolul extraordinar "Requiem. Nu știi nimic despre mine", producție a Fundației "perfoRM" susținută financiar de JTI. Cei doi artiști, care l-au avut în echipă și pe tânărul coregraf Vlad Me­rariu, invitându-l ca să-i "consi­lieze" la repetiții și pe re­gizorul Alexandru Da­bija, au vorbit ieri la o con­ferință de presă, or­ga­­­nizată la Teatrul Odeon, despre îngemă­na­rea, pe această cale, a "dan­sului contemporan ro­mânesc și al celui ja­ponez", despre limbajul comun al artei dansului.

Ideea unui asemenea spectacol aparține lui Mazilu și are drept scop strângerea de fonduri pentru victimele cu­tre­murului din Ja­ponia, de la 11 martie. El a contactat-o virtual pe Motoko Hirayama, ea acceptând provocarea. La început, a fost muzică "“ "Requiem" "“ a compo­zitorului britanic Karl Jenkins, pe această partitură construindu-se "două discursuri paralele", al lui Răzvan Mazilu și al lui Motoko Hirayama. Iar atunci când s-au întâl­nit și au început să lucreze în sală s-au "în­tre­pătruns" artistic, iar "duetul final ne aparține amândurora, și conceptual, și coregra­fic", preciza Mazilu. A rezultat "un spectacol sensibil, care vorbește pe muchie de cuțit despre condiția tragică a artistului ("¦). Important e că ne-am dorit un spectacol care se termină în lumină", remarca același Răzvan Mazilu. Pentru Motoko Hirayama, România este noua ei descoperire. Lucrează foarte mult la ea acasă, predă la Universitate, are diverse proiecte pe care le derulează cu multă atenție, dar a fost tentantă de propunerea lui Mazilu și în cele din urmă a ajuns aici și nu regretă.

"Requiem. Nu știi nimic despre mine" are în București, la Teatrul Odeon, patru reprezentații: 25, 26, 27 și 29 noiembrie. Apoi, spectacolul va fi pre­­zentat la Sibiu "“ 30 noiembrie, Cluj "“ 1 decembrie și Timișoara "“ 3 decembrie.

Publicat la 22-11-2011 23:46, Sursa www.jurnalul.ro