Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 26-04-2024)
EUR 4.9765 RON
USD 4.6373 RON
GBP 5.8018 RON
CHF 5.0832 RON
XDR 6.1121 RON
XAU 350.321 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Andrei Blaier, înmormântat cu onoruri militare
Stire publicata in
Cunoscutul regizor de film Andrei Blaier, care a decedat la 1 decembrie, a fost înmormântat cu onoruri militare, sâmbătă, 3 decembrie, la "Bellu Catolic". Ceremonia funerară de la capela cimitirului i-a adunat lângă catafalc pe membrii familiei celui dispărut, pe prieteni, colegi de breaslă, pe foști studenți ai defunctului, căci a fost și profesor universitar, educând generații de regizori.

Câteva sute de persoane au venit să-i aducă un ultim omagiu. Așa cum transmite Mediafax, printre cei care s-au aflat la Bellu sâmbătă pentru a-l petrece pe Andrei Blaier pe ultimul drum s-au aflat regizorii Sergiu Nicolaescu, Dan Pița, dar și actori, scrii­tori, critici de film, admiratori ai pe­liculelor regizorului. Au fost depuse coroane de flori din partea familiei, a prietenilor, a unor instituții de stat.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Blaier a fost scos din capelă după ora 12:00, având loc o slujbă "în memoria acestuia".

Potrivit aceleiași surse, slujba a fost urmată de un scurt omagiu adus lui Andrei Blaier de scenograful fitefan Antonescu, membru în Comi­tetul director al Uniunii Cineaștilor din România, care a spus îndurerat: "A fost un om cu o deosebită disponibilitate sufletească".

În jurul orei 13:00, a avut loc ceremonia propriu-zisă de înmormântare, în acordurile fanfarei, după care garda militară a tras în aer mai multe salve, pentru că apreciatul regizor fusese decorat cu Ordinul Na­țional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Avea 78 de ani și a murit în lo­cuința sa, după o lungă și grea su­fe­rință. Este autorul a numeroase lung­metraje de ficțiune, multe de mare succes la public și critica de spe­cialitate. A fost iubit de prieteni, de mulți actori cu care a lucrat, de studenții săi. Nu numai că a regizat filme, ci și a scris scenarii. În palmaresul său sunt multe premii, acordate la festivaluri internaționale, dar și de criticii români. Născut la București, a absolvit Institutul de Teatru și Film în 1956. De atunci a avut un singur crez: cinemaul.
Publicat la 04-12-2011 22:46, Sursa www.jurnalul.ro