Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 25-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6386 RON
GBP 5.8067 RON
CHF 5.0843 RON
XDR 6.1159 RON
XAU 346.893 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Corul "Ion Vidu" din Lugoj
Stire publicata in
De peste patru decenii, maestrul Remus Tașcău a preluat conducerea Corului "Ion Vidu" din Lugoj conturând lărgirea orizontului și o complexă problematică artistică și profesională. În memoria celor care au asistat, în timp, la concertele corale ale ansamblului lugojean, stăruie momente deosebite legate de un anume repertoriu sau un stil de interpretare.

Înțelegând utilitatea acestui mod de tezaurizare, maestrul Remus Tașcău nu a ostenit "să lucreze" pentru păstrarea celor mai importante realizări repertoriale, de orientări diverse. Publicului i se oferă astfel, în recitalul coral din această seară, un program în care sunt reluate creații de muzică românească religioasă, fie de tradiție bizantină (Filotei Sân Agăi Jipei, Gh. Mandicevski), sau aparținând compozitorilor care au ilustrat rugăciunea corală națională inspirată de texte liturgice, de-a lungul secolului al XIX-lea.
Reascultăm cu acest prilej pagini ale maeștrilor primelor decenii (Ion Vidu, Gh. Cucu), ale compozitorilor celei de a doua jumătăți de veac (I. D. Chirescu, Paul Constantinescu, Nicolae Lungu, Sigismund Toduță) sau mai apropiați de contemporaneitate (Gh. Firca, Doru Popovici, Valentin Timariu, Dan Voiculescu). Repertoriul propus pentru concertul din Festival are și câteva inserturi de muzică religioasă universală, aparținând Renașterii "“ Giovanni Pierluigi da Palestrina "“, Barocului "“ Alessandro Scarlatti "“ și Clasicismului "“ Wolfgang Amadeus Mozart "“ al căror suport de text în limba latină asigură unitatea cultică inspiratoare. Imaginea coralei lugojene își perpetuează astfel tradiția în viitor, pe toate meridianele. Poate, la finalul acestei schițe portretistice, utile pentru urmărirea concertului, ar finecesară o mai subiectivă însemnare privitoare la personalitatea lui Remus Tașcău. Maestrul pare să închidă în sipetul propriilor trăiri emoții pe care nu le eliberează decât în momentul interpretării muzicale. Căutând o impresie cât mai aproape de adevăr, Remus Tașcău are ceva din caracteristica misionarului care slujește arta și sufletul omului cu armele Frumosului și Binelui.

REMUS TAȘCĂ‚U (n. 1944) e dirijor, profesor, personalitate marcantă a vieții muzicale din Lugoj. Conduce de peste 40 de ani corul ION VIDU, formație cu mare tradiție (fondată în 1810, cu activitate neîntreruptă timp de 120 de ani!). Repertoriul ansamblului cuprinde lucrări din toate epocile cu accentuată preocupare pentru muzica națională. Corul a întreprins turnee în mai toată Europe, din Țara Galilor până în Grecia și Italia. Dirijorul deține 10 premii, ordine și medalii acordate în România, Grecia și Țara Galilor.


Sâmbătă 10 sept
Ora 19.00 Aula Magna "Teoctist Patriarhul" a Palatului Patriarhiei
Seria "Recitaluri și concerte camerale"
CORUL "ION VIDU" DIN LUGOJ
Dirijor : REMUS TAȘCĂ‚U
Soliști : IOANA MIA IUGA, LUCIAN ONIȚA

Program :
● V. Timaru "“ Troparul nașterii Domnului
● Gh. Cucu "“ Stihiri din Catavasiile Întâmpinării Domnului
● I. Vidu "“ Mântuire
● Gh. Firca "“ Doamne strigat-am
● Gh. Popescu Brănești (armonizare D.M Goia) "“ Privegheați și vă rugați
● G.P. Palestrina "“ In Monte Oliveti
● Gh. Mandicevski (armonizare de P.Simionescu) "“ Și era la ora a șasea
● D. Popovici "“ Piatra fiind pecetluită W.A. Mozart "“ Justum Deduxit Dominus
● S. Toduță "“ Ca pe Împăratul (din Liturghia a II-a)
● F. sin Agăi Jipei "“ Aghios o Theos
● P. Constantinescu "“ Heruvic
● All. Scarlatti "“ Exultate Deo
● I.D. Chirescu "“ Cămara Ta, Mântuitorul meu
● N. Lungu "“ Ziua Învierii
● D. Voiculescu "“ Lăudați pe Domnul
Publicat la 09-09-2011 21:15, Sursa www.jurnalul.ro