Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 26-04-2024)
EUR 4.9765 RON
USD 4.6373 RON
GBP 5.8018 RON
CHF 5.0832 RON
XDR 6.1121 RON
XAU 350.321 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Laszlo Tokes, de Ziua Romaniei: "Daca teritoriile ni s-au luat, macar sa ni se asigure ...
Stire publicata in

"Daca teritoriile ni s-au luat, macar sa ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare si autonomia nationala, asa cum prevede chiar si Proclamatia de la Alba Iulia din 1918! Departe de noi gandul ca in Ziua Nationala a Romaniei sa disputam apartenenta Transilvaniei, din contra, le dorim fratilor nostri romani sarbatoare frumoasa", precizeaza Laszlo Tokes intr-un comunicat.

El mentioneaza ca, in urma cu nouazeci si unu de ani, incalcand principiul wilsonian al autodeterminarii si fara sa se consulte populatia maghiara implicata, Transilvania si alte regiuni ale Ungariei "au fost rupte de tara mama", dar mentioneaza ca nu doreste, dupa scurgerea unui timp atat de indelungat, sa redeschida vechi dispute istorice, teritoriale.

"Insa trebuie sa-mi ridic cuvantul in apararea drepturilor umane si comunitare ale maghiarilor ajunsi in tari straine impotriva vointei lor. Este inadmisibil si intolerabil ca Olivér Boldoghy si, cum este de asteptat, alti compatrioti ai sai, sa fie privati de cetatenia slovaca si sa fie expulzati de pe pamantul lor natal, sudul Slovaciei (Felvidék) pentru faptul ca isi asuma in mod deschis identitatea maghiara. Este inadmisibil si intolerabil si faptul ca in Transilvania apartinand Romaniei, in tara noastra natala, la universitatea noastra, odinioara maghiara, din Targu Mures, noi maghiarii azi nu mai putem avea nici macar sectie maghiara de sine statatoare", mai arata Tokes in comunicatul citat.

Si conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a solicitat, in contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamatia de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicand un "camin pentru maghiarii din Transilvania" si o "patrie pentru secuime".

Sursa: Jurnalul National

135 de lei pentru o pictură pe sticlă cu sigla echipei favorite. 135 lei  DISCOUNT 75%
Publicat la 01-12-2011 16:15, Sursa www.a1.ro