Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 29-03-2024)
EUR 4.9695 RON
USD 4.6078 RON
GBP 5.8126 RON
CHF 5.1124 RON
XDR 6.1027 RON
XAU 330.791 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Declaratie-soc a celui mai bun hocheist din nationala noastra: "Nu Romania, ci Tinutul ...
Stire publicata in

"Vinerea trecuta, Tinutul Secuiesc a invins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corecta, fiindca romanii nu au, practic, nici o legatura cu nationala de hochei, dar nici cu sportul acesta, in general. In lotul de 26, avem un ucrainean si un jucator cu nume romanesc, portarul, care este nascut la Gheorgheni, si vorbeste bine ungureste, mama lui fiind unguroaica", spune Becze.

"Spectatorii au aplaudat imnul Romaniei"

Golgheterul din acest an al nationalei sustine ca, pentru el, meciul cu Ungaria nu a reprezentat ceva special. "Ne-am pregatit pentru meciul cu Ungaria ca pentru orice alt meci. Suntem sportivi profesionisti si vrem sa castigam fiecare meci. Pentru mine, din punct de vedere sportiv, nu a contat ca jucam cu Ungaria, Polonia sau Ucraina. In contrast cu obiceiurile internationale din hochei, in care se intoneaza imnul doar la finalul partidei, si doar cel al echipei castigatoare, organizatorii au decis sa fie intonate ambele imnuri inainte de startul partidei si dupa finalul partidei. Spectatorii au ascultat in liniste imnul Romaniei, nu au huiduit, nu au scandat trivialitati, s-au purtat decent si chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat imnul Ungariei, pe care l-am cantat si noi impreuna cu spectatorii. Apoi, asa cum sunt obiceiurile in zona Miercurea Ciuc - Gheorgheni, la finalul partidei, am cantat Imnul Secuiesc impreuna cu spectatorii din sala. Nu stiu de ce se face atata caz, s-a intamplat un lucru firesc, care se intampla de ani buni la noi", a declarat Becze.

"Imnul nostru este cel al Tinutului Secuiesc"

Intrebat daca i se pare normal ce s-a intamplat la Miercurea-Ciuc, Becze a raspuns: "Casa noastra este Tinutul Secuiesc. Imnul nostru incepe asa: Ki tudja, merre, merre visz a végzet (Cine stie, incotro, incotro, ne duce destinul) si continua asa: Maroknyi székely, porlik, mint a szikla (O mana de secui, se sfarama precum stanca). Eu am dubla cetatenie romano-maghiara. Daca noi am refuza, in bloc, convocarile la echipa nationala, Romania nu ar fi in stare sa alinieze o echipa, care sa nu ajunga ciuca batailor in Europa. Normal ca de la Bucuresti, cazul pare foarte grav, insa nu e vina noastra, noi avem constiinta curata".

"Tatal lui Cosmin Marinescu a jignit parintii maghiari"

Despre cazul Marinescu, hocheistul agresat de colegi in vestiarul patinoarului Vakar Lajos, din Miercurea-Ciuc, Becze a precizat: "Din informatiile mele, tatal hocheistului i-a jignit constant pe parintii jucatorilor maghiari. Baiatul le-a cerut colegilor, in vestiar, sa vorbeasca in romaneste, mai ales ca era 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Atunci au aparut prosoapele ude. Eu nu am patit niciodata ceva de genul acesta. Anul trecut am fost la Bucuresti sa ne facem analizele medicale. Asistentele si medicul mi-au reprosat ca nu inteleg ce vorbesc. Eu nu inteleg mai nimic din limba asta. Nu e de mirare, fiindca mi-am petrecut copilaria la Budapesta. Oamenii din Tinutul Secuiesc au aceeasi atitudine fata de limba romana, precum au avut-o fata de limba rusa inainte de 1989"

"Sunt mandru ca sunt secui si maghiar"

Tihamer Becze spune ca, in ciuda aparentelor, nu ar renunta la nationala Romaniei. "Pentru dezvoltarea mea profesionala este obligatoriu sa particip la competitiile internationale. Am auzit ca se va discuta in Parlamentul Romaniei, o initiativa, prin care sa ni se interzica dreptul la vot daca avem dubla cetatenie. Un lucru e sigur, daca, dupa evenimentele de vineri, vom fi sanctionati in vreun fel, sau vor incerca sa impuna jucatori romani de slaba valoare in nationala, noi nu vom ramane impasibili. Eu stiu ca romanii nu ne inteleg si au impresia ca vrem sa ii provocam. Ca sa inteleaga cineva situatia cu adevarat, ar trebui sa traiasca in Ardeal. Noi asa gandim si ma bucur ca am avut ocazia sa spun ce aveam pe suflet. Sunt mandru ca sunt secui. Sunt mandru ca sunt maghiar. Sunt si mai mandru ca sunt un sportiv si un jucator de echipa, care vrea sa castige toate meciurile, indiferent ce scrie pe tricoul sau", a incheiat Tihamer Becze.

Sursa: gsp

Foto: gsp.ro

Publicat la 22-12-2011 00:45, Sursa www.a1.ro